Mala Haradinajeva poziva na blokadu Beograda: Srbija treba da kleči pred Albancima!

Posle stavljanja na dnevni red tzv. Zakona o vrednostima OVK, iz Prištine stižu nove provokacije.

Meljiza Haradinaj Stubla
Meljiza Haradinaj Stubla, Foto: prinstcreen

Ministarka spoljnih poslova vlade u Prištini Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici Prištine treba da se povuku iz dijaloga sve dok Beograd ne povuče Interpolove poternice za pripadnicima bivše OVK.

U poslednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji nakratko su privedeni borci OVK Imri Iljazi i Murtez Kastrati, po poternicama Interpola, a na zahtev srpskog pravosuđa. Prištinski analitičar za bezbednost Nuredin Ibiši ocenio je da "progon bivših pripadnika OVK dolazi kao rezultat neefikasnosti kosovskih institucija", koje ne uspevaju da učlane Kosovo u Inteprol.

Poziv Meljize Stubla na blokadu razgovora sa Beogradom, samo je jedan u nizu poteza Prištine, koji stavljaju klipove u točkove jedva pokrenutom briselskom dijalogu. Neposredno pre toga podigla se bura zbog zakona kojim se, praktično, zabranjuje da bilo ko govori o nedelima terorističke OVK. Osim iz Srbije, osude tog zakona nastavljaju da stižu i iz sveta. Posle predstavnika SAD, Nemačke i Švajcarske, reagovala je i Kancelarija EU u Prištini. Oni su pozvali prištinske vlasti da preispitaju neke od odredaba ovog zakona, koje, kako su naveli, "podrivaju i kažnjavaju slobodu izražavanja, kao važan element osnovnih evropskih vrednosti i prava".

U objavi Kancelarije EU u Prištini na "Fejsbuku", stoji da će, ukoliko bude usvojen u trenutnom obliku, "ovaj zakon podriti lokalne i međunarodne napore za ojačavanje poštovanja osnovnih prava na Kosovu".

OVK, UČK, Šiptarski teroristi
OVK, UČK, Šiptarski teroristi, Foto: Shutterstock

Donedavni predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun ocenio je da je cilj spornog zakona zabrana govora protiv OVK i da će "taj efekat zastrašivanja doneti određeni rezultat":

- Predlogom zakona poručeno je srpskom narodu, ali i potencijalnim svedocima, da ne govore protiv pripadnika OVK. Videćemo da li će sada neki svedoci promeniti iskaze.

Predsednik Aleksandar Vučić ranije je rekao da će Srpska lista na KiM morati da se oštro suprotstavi donošenju ovog zakona.

RASPRAVA U ČETVRTAK

Uprkos protivljenju međunarodnih predstavnika na KiM, predlog zakona o "vrednostima OVK" uvršten je u dnevni red kosovske skupštine na sednici održanoj u petak, a rasprava o njemu biće nastavljena u četvrtak.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dux
  12/08/2020 - 09:11
  Bolje da ti klecis pred Srbima, ukoliko bi neko pristao.
 • Korisnik: Dule
  11/08/2020 - 00:00
  Ova je izgleda pobjegla sa psihijatrije.
 • Korisnik: Matori
  10/08/2020 - 22:12
  A kako ova upišulja misli da se blokira Beograd,samo kažeš i to je to,mnogo se oni uskurčili
 • Korisnik: sveta s
  10/08/2020 - 18:46
  Lepa na tatu. I pametna takodje...
 • Korisnik: Drug Marko
  10/08/2020 - 18:44
  Kod njih je ludilo nasledno. Sto i ne treba da cudi - imaju veliki broj brakova izmedju bliskih srodnika....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi