Nikola Selaković i Naser Bourita
TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC
Nikola Selaković i Naser Bourita

TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Nikola Selaković i Naser Bourita, Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

“Radujem se što mogu da Vas ugostim u našoj zemlji. Odnosi dve zemlje su odnosi prijateljstva, poverenja, međusobnog poštovanja i solidarnosti. To su višedecenijski odnosi, koji su uvek bili dobri, nošeni željom naših lidera, kao što je slučaj i danas od strane kralja Mohameda i predsednika Srbije”, rekao je Bourita.

On je istakao jasan stav Maroka u vezi terotorijalnog integriteta Srbije i njenog suprostavljanja pokušajima ugrožavanja teritorijalnog integriteta.

“Maroko će uvek biti protiv separatizma, i protiv svih pokušaja ugrožavanja jedinstva nacionalnog i integriteta država. To je slučaj i po pitanju Kosova, koji Maroko smatra delom Srbije”, naglasio je Bourita.

Naser Bourita

TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Naser Bourita, Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

On je dodao da su odnosi dve zemlje zasnovani i na odličnoj koordinaciji u vezi sa ključnim pitanjima, na nivou međunarodnih organizacija.

"Zahvalni smo Srbiji na konstantnom, konstruktivnom stavu u vezi pitanja Sahare marokanske i integriteta Maroka", poručio je marokanski ministar.

Podsetio je da će iduće godine biti obeleženo 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka, kako je rekao, odnosa prijateljstva, iskrenosti i dokazane solidarnosti.

"Naši politički odnosi su dobri, ali ekonomski potencijal nije u potpunosti iskorišćen. To je nešto oko čega smo se dogovorili danas, kako da damo impuls našim ekonomskim odnosima i kako da učinimo da naša međudržavna komisija postane instrument promocije investicija i privrednih razmena", rekao je Bourita.

On je dodao da će komisija, koja će se sastati pre kraja godine, morati da se fokusira na tu dimenziju i proširi rad u cilju integrisanja bizsnimena iz Maroka i Srbije u okviru ekonomskog foruma koji bi omogućio privatnom sektoru dve zemlje da pruže doprinos jačanju odličnih veza.

Nikola Selaković

TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Nikola Selaković, Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Naveo je i da bi Savet privrednika, koji je uspostavljen pre tri godine, trebalo da se reaktivira i uključi u jačanje bilateralnih odnosa.

"Današnja poseta je važna u našim odnosima, jer je omogućila da ojačamo i pravne okvire naših odnosa potpisivanjem tri sporazuma. Najpre politička saradnja, dogovorili smo stvaranje tematskih i regionalnih radnih grupa, kako bi bolje branili svoje strateške interese u međunarodnim i regionalnim organizacijama", rekao je Bourita.

Takođe, potpisan je sporazum i iz oblasti odbrane, kao i iz oblasti nauke i obrazovanja, u kojoj, kako je rekao, ima mnogo prostora za zajednički rad i napredak, jer je Srbija dokazala vitalnost svog naučno- istraživačkg sektora.

"Kada je trebalo suočiti se sa pandemijom, Srbija je dokazala snagu svog sistema. Danas vidimo da se Srbija kreće ka proizvodnji vakcina", ukazao je ministar Bourita.

On je rekao i da će obeležavanje 60-e godišnjice osnivanja Pokreta nesvarstanih u Beogradu u junu biti važan trenutak za zemlje.

Nikola Selaković i Naser Bourita

TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Nikola Selaković i Naser Bourita, Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

"Dogovorili smo da iduće godine napravimo godinu proslave povodom godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa. Godinu proslave aktima, susretima, ali i konkretnim ciljevima koje ćemo uspostaviti u ekonomiji, kulturi i političkog usaglašavanja", rekao je Bourita.