Aljbin Kurti, samoopredeljenje, Vetvendosje
Printscreen Youtube
Aljbin Kurti, samoopredeljenje, Vetvendosje

Printscreen Youtube

Aljbin Kurti, samoopredeljenje, Vetvendosje, Foto: Printscreen Youtube

* Kosovski vrhovni sud odlučio je danas da odbaci žalbu pokreta Samoopredeljenje (LVV) i Progresivne demokratske stranke (PDS)

* Gladovi iz Srbije će biti uvaženi

* Sa kim sada Kurti da formira vladu?

Kosovski vrhovni sud odlučio je danas da odbaci žalbu pokreta Samoopredeljenje (LVV) i Progresivne demokratske stranke (PDS) i naložio da glasovi, putem pošte pristigli iz Srbije, budu odbačeni kao neregularni.

HAOS U SAVETU EVROPE! Albanka uletela na sednicu bez akreditacije, Srbi skočili na noge, a onda je usledio šamar Beogradu iz Brisela!

Ovakva odluka bitno će uticati na sastav buduće vlade u Prištini, budući da će Kurti i Mustafa morati da potraže trećeg koalicionog partnera.

Centralnoj izbornoj komisiji privremenih prištinskih institucija će biti naloženo da oko 3.000 glasova iz Srbije izbaci iz konačnog rezultata izbora, čime će se smanjiti prag za cenzus, a koalicija NISMA-AKR-PD, ipak, postati deo sedmog saziva skupštine privremenih institucija Kosova. Nezadovoljne strane se mogu na ovu odluku vrhovnog suda žaliti ustavnom sudu Kosova, javio je RTK na srpskom jeziku.

Vrhovni sud je odbacio sve žalbe političkih subjekata na pređašnje odluke izbornog panela za žalbe i predstavke, uložene nakon proglašenja konačnih rezultata izbora.

Aljbin Kurti

Tanjug/AP

Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP

„Vrhovni sud je primio sedam žalbi od strane poslanika različitih političkih entiteta. Nakon zasedanja veća za žalbe, žalba poslanika LDK je odbačena, žalba poslanika Turske demokratske partije Kosova je odbačena, dve žalbe poslanika LVV su odbačene, žalbe Aškalijske demokratske partije su odbačene, dok je žalba Progresivno demokratske strane odbijena kao neosnovana“, navodi se u saopštenju vrhovnog suda medijima, prenosi „Koha“.

Kosovski vrhovni sud ranije danas odbio je kao neosnovane i žalbe Samoopredeljenja i LDK u vezi sa prebrojavanjem glasova, dok je žalbu Turske demokratske partije Kosova odbacio kao zakasnelu.

Za sada nema reakcije LVV na ovu odluku vrhovnog suda. Sa druge strane, Nenad Rašić, lider PSD, ovu odluku ocenjuje kao nedemokratski i opasan presedan za budućnost načina na koji raseljeni Srbi ostvaruju pravo glasa.

Pomeranje cenzusa

Inače, ova odluka ima direktan uticaj na sastav sedmog saziva skupštine privremenih kosovskih institucija, jer se izbacivanjem ovih glasova iz ukupnih rezultata, spušta granica za prelazak cenzusa i koalicija NISMA-AKR-PD, koja je ostala van parlamenta, izbacivanjem ovih glasova iz zbira ukupnih glasova, osvojila potrebnih 5 odsto glasova za osvajanje šest poslaničkih mesta.

Od tih šest poslaničkih mesta, koliko je sada osvojila ova koalicija, tri će biti „oduzeto“ LVV-u, a po jedno LDK-u, PDK-u i AAK-PSD-u. LVV (Samoopredeljenje Aljbina Kurtija) i LDK (Demokratska liga Kosova Ise Mustafe) će zato imati ukupno 57 glasova u skupštini, što je za četiri manje nego što je potrebno za formiranje vlade privremenih prištinskih institucija — računica zbog koje će LVV i LDK morati da potraže trećeg koalicionog partnera.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"