Aljbin Kurti
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hoće ujedinjenje sa Albanijom: Aljbin Kurti

Tanjug/ap

Foto: Tanjug/AP

* Od dobijanja mandata u roku od 15 dana potrebno je sastaviti listu ministara i podneti je parlamentu na usvajanje

* Ako ne uspe da se formira vlada u roku od 15 dana, onda bi drugi mandatar imao rok od 10 dana da sastavi vladu

* Ako to ne uspe, onda bi predsednik raspustio Skupštinu i raspisao vanredne izbore

Od dobijanja mandata u roku od 15 dana potrebno je sastaviti listu ministara i podneti je parlamentu na usvajanje, izjavio je stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka.

- Prema odredbi člana 95 Ustava, nakon završenih izbora predsednik Republike Kosovo će predložiti Skupštini mandatara za formiranje vlade. Taj mandatar, prema Ustavu ima obavezu da u roku od 15 dana sastavi listu ministara i da je predloži Skupštini na usvajanje. Vlada se bira odlukom Skupštine sa relativnom većinom od najmanje 61 glasa - precizirao je Smaka.

Objašnjava i šta bi se desilo ukoliko mandatar ne bi uspeo da formira vladu u tom roku ili ne dobije podršku u parlamentu.

MEDIJI U PRIŠTINI BRUJE! Medvedev u Beogradu poručio: Ovo je jedini oblik sporazuma koji ćemo podržati!

KURTIJU GASE VLADU! Stigao neočekivan poziv, ostaje bez desne ruke!

- Ako ne uspe da se formira vladu u roku od 15 dana, onda bi drugi mandatar imao rok od 10 dana da sastavi vladu. Ako to ne uspe, onda bi predsednik raspustio Skupštinu i raspisao vanredne izbore - naveo je Smaka.

Izbori na Kosovu

Tanjug

Foto: Tanjug

Prema rečima Agnese Hadžiju iz KDI prvo treba završiti postupak prebrojavanja i potvrđivanja rezultata od strane CIK-a, a zatim započinjanje procedure konstituisanja Skupštine.

- Kada je reč o zakonskim rokovima za konstituisanje Skupštine, prvo mora biti završen postupak prebrojavanja i potvrđivanja rezultata od strane CIK-a. Prema članu 66 Ustava Kosova, predsednik mora da u roku od 30 dana od konačne objave rezultata CIK-a sazove konstitutivnu sednicu Skupštine. Ako predsednik to ne učini, sednicu može sazvati Skupštinu - navela je ona.

IMALI 50 PUTA VIŠE GLASOVA!? Albanci otvorili poslednje kutije, rezultati izbora će mnoge iznenaditi!

"POPUNIĆEMO SVE PRAZNINE" Rama ide u Prištinu, sa Kurtijem sprema plan za najgoru noćnu moru Srbije!

Dodaje da tokom konstitutivne sednice, mandati poslanika novog zakonodavnog tela moraju biti verifikovani, a zatim Skupština bira predsednika i potpredsednike.

Vučić tražio od voditeljke da kaže istinu - Đubre izdajničko, slobodno recite!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u Jutarnjem programu Prve televizije gde će odgovarati na pitanja u vezi sa aktuelnim temama. 11.10 Predsednik je dodao da će uskoro biti iznet nacionalni investicioni plan od 10 milijardi evra. - Kada uložite ogroman trud i rad i još ne smete da pričate o tome, ljudi to vide - istakao je predsednik Srbije.

- Predsednika Skupštine imenuje najveća poslanička grupa i bira se većinom glasova svih članova Skupštine. Tri potpredsednika se takođe biraju većinom glasova, koje predlažu tri najveće parlamentarne grupe i dva potpredsednika koji predstavljaju nevećinske zajednice u Skupštini - precizirala je Hadžiju.

Bonus video

PREPAD NA BATAJNIČKOM AERODROMU Teroristi uništeni pred Vučićem i Medvedevim!