Aljbin Kurti
EPA
Aljbin Kurti

EPA

Foto: EPA

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti pozvao je sve političke stranke na Kosovu da sarađuju sa aktuelnom vladom i institucijama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa istakao da neće odmah odgovoriti na zahtev kosovskog predsednika Hašima Tačija da pošalje ime mandatara za formiranje vlade, jer je, kako je naveo, njegova vlada veoma zauzeta u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Prema njegovim rečima, čim prođe pandemija, Kosovo bi trebalo da ide na parlamentarne izbore.

"Mi ne želimo da odbijemo komunikaciju sa predsednikom, veoma smo kooperativni, ali sa druge strane smo veoma zaokupljeni drugim prioritetima, a pre svega borbom protiv pandemije koronavirusa. Kao što smo ranije rekli, u pogodnom trenutku ćemo odgovoriti predsedniku, ali ne mogu reći da ćemo to sada učiniti. Nećemo ostaviti predsednika bez odgovora, ali, takođe ne ostavljamo našu zemlju bez dobre vlade", rekao je Kurti u intervjuu za RSE.

"Političke stranke nisu prve koje su rekle da su protiv izbora, u stvari, sam predsednik je izrazio ne samo svoju nameru, već i svoj plan, za neku vrstu nove inkluzivne vlade, kako je on to nazvao. Dakle, radi se o nameri predsednika da formira i usmerava političku volju, što je naravno van njegove nadležnosti", naglasio je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je poručio i da će na narednim izborima njegova stranka ući u izbornu političku trku ne samo da bi ovog puta pobedila, već i da obezbedi potreban dovoljan broj poslanika za formiranje nove vlade, međutim, odbio je da navede imena stranaka sa kojima bi mogao da uđe u koaliciju u budućnosti.

Govoreći o odluci Ustavnog suda, prema kojoj se odluka vlade o ograničenom kretanju na Kosovu ukida, Kurti je rekao da je ta odluka sa mnogim protivrečnostima.

"Ovo je presuda koja nama osporava postupak, ali ne i sadržaj. Stoga su nam dali dozvolu da nastavimo sa našim merama do 13. aprila. Odlukom vlade oformili smo radnu grupu od četiri ministra - iz oblasti zdravlja, unutrašnjih poslova, infrastrukture i zaštite životne sredine i administracije lokalne uprave kako bismo komunicirali i sarađivati i zajedno sa predsednicima opština odlučivati o merama koje će preduzeti u svakoj opštini, jer se situacija znatno razlikuje jedna od druge. Dakle, sada će Ministarstvo zdravlja, ali i ova tri Ministarstva odrediti mere za naredne dane i nedelje", naglasio je Kurti.

Prema njegovom mišljenju, nema potrebe da se proglašava vanredno stanje na Kosovu, jer su već preduzete vanredne mere.

"Ne treba proglašavati vanredno stanje jer državni sistem nije narušen, jer mehanizmi, institucije i državni organi obavljaju zadatke koje im je dodelila vlada. Nemamo nefunkcionisanje sistema da bi se proglasilo vanredno stanje. Ministarstvo zdravlja je proglasilo vanredno stanje u javnom zdravstvu i imamo pohvale unutar i van zemlje, jer smo država koja može drugima poslužiti kao uzor u suočavanju sa pandemijom koronavirusa", ocenio je Kurti.

Odlazeći premijer je istakao da situacija na severu Kosova nikada nije u dovoljnoj meri kontrolisana, a kako je naveo, ni proglašenje nezavisnosti nije promenilo situaciju.

"Očigledno je da Srbija ima veći uticaj i aktivnija je severno od Ibra, ali komunicirao sam sa predsednicima opština sa srpskom većinom. Dakle, komunicirali smo i sarađivali sa ovim opštinama i mi smo donosili odluke koje se sprovode. Ne kažem da ne postoje odluke Srbije, koje se delimično, a ponekad nigde ne sprovode, pošto na Kosovu i dalje postoje paralelne srpske strukture, ali to ne možemo da promenimo u roku od nekoliko nedelja, posebno u okviru pandemije koronavirusa. Naprotiv, uprkos etničkim, regionalnim i stranačkim razlikama, mi se pokušavamo ujediniti sa svima ostalima na ovom frontu protiv koronavirusa koji nas, kao što znamo, ne razlikuje po etničkoj pripadnosti, opštini ili stranci", poručio je Kurti.

Odlazeći premijer Kosova je naglasio i da nije jednostran ni prema Evropi ni prema Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nije da sam jednoj strani naklonjen manje a dugoj više, niti oni prema meni. Različiti političari i diplomate imaju različite stavove, različita mišljenja, različita mišljenja unutar EU kao i u SAD. Obavezao sam se građanima da taksu zamenimo reciprocitetom i takvo obećanje sam ispunio. Izrazio sam dobru volju ukidanjem takse u početku za sirovine uvezene iz Srbije, čak ni nakon ukidanja takse ne dolazi do bilo kog većeg prometa sa Srbijom. Međutim, verujem da je reciprocitet pravi put ka napretku, kao koncept jednakosti, kao koncept tretmana bez uzajmane diskriminacije", istakao je Kurti.

Prema njegovim rečima, savez i partnerstvo između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država nerazdvojni su i ne zavise od vlade, niti od premijera i predsednika.

"To je mnogo dublja stvar koja ima veze sa istorijom, geopolitikom. To takođe ima veze sa zajedničkim vrednostima. Prema tome, činjenica da možemo kritikovati jedni druge nije slabost. Verujem da je SAD potrebno snažno Kosovo, Kosovo koje brani sopstvene interese i na taj način jača savezništvo sa SAD. Ne verujem da slaba država više doprinosi savezništvu sa SAD, a Kosovo jača upravo poštovanjem sebe i izgradnjom međusobnih odnosa sa drugima po principu reciprociteta, pre svega sa Srbijom", naglasio je Kurti.

"Virus nema svoje noge, već koristi naše noge i širi se. Mi nemamo na zadovoljavajućem nivou razvijen javni zdravstveni sistem, pa neka oni učine sve, sve vreme u svakom mestu, da spreče ovaj virus i tada ćemo sigurno dati podsticaj mnogim reformama i sveukupnom napretku našoj zemlji i našem društvu", zaključio je Kurti.