Grenel i Kurti
EPA
Grenel i Kurti

EPA

Grenel i Kurti, Foto: EPA

"Znam da su u politici finansije veoma važne, ali i istorija takođe. Bojim se da je prethodna administracija dala veću težinu finansijama nego istoriji“, rekao je Kurti, napominjući da je u debatama sa bivšim američkim izaslanikom Ričardom Grenelom bilo teško.

Kurti kaže da je Grenel žurio i bio usredsređen na finansijska pitanja. Izrazio je uverenje da će sa predsednikom Bajdenom i državnim sekretarom Antonijem Blinkenom biti drugačije.

Kurti je rekao da kada je reč o sporazumu od 4. septembra prošle godine o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije u Beloj kući, da mu se sviđa deo o priznanju Kosova od strane Izraela, istovremeno ističući važnost saradnje između Sjedinjenih Država i Evropske unije oko Zapadnog Balkana.

Kurti je rekao da je sadržaj sporazuma između Kosova i Srbije važniji od roka ili brzine kojim je postignut.

"Ne bismo trebali da razgovaramo o mapama sa ovom starom idejom razmene teritorija. Trebalo bi razgovarati o ljudima, građanima i zajednicama, a ne o političarima koje bi trebalo da spasimo", rekao je Kurti.

Po njemu, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije treba da se desi istovremeno sa normalizacijom obe države.

"Nažalost, do sada su se vlada i predsednik Srbije mnogo fokusirali na ono što je Srbija izgubila nezavisnošću Kosova. Veoma sam spreman da se uključim u razgovore o tome šta su građani izgubili, a ne šta je izgubila Srbija kojom je vladao Milošević, a koja je izvršila etničko čišćenje i genocid u proleće 1999.", poručio je Kurti.

On kaže da je neprihvatljiva kompenzacija "preko ZSO koja izgleda kao Republika Srpska".

Kurti je rekao da je Evropska unija zanemarila region, posebno Kosovo, koje nije ni uključeno u režim bezviznog putovanja.

Podvlačeći da je sudbina regiona u EU, on je ponovio svoju ideju da Evropska unija treba da organizuje "mini Maršalov plan" za šest zemalja Zapadnog Balkana, po uzoru na američki fond posle Drugog svetskog rata.

Kurti je rekao da je optimista da će se, ako se Kosovo i Srbija ozbiljno i iskreno uključe u razgovore, postići dogovor, dok je rekao da je zbog položaja Rusije i Kine teško predvideti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.