TAČIJEV "NASLEDNIK" NAPRAVIO PROBLEM Kurti sve potvrdio, u Prištini zavladalo kompletno rasulo

On je potvrdio da je sa DSK-om razovarano o mnistarskim pozicijama i drugim funkcijama u vladi

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kandidat za predsednika nove kosovske vlade i lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti potvrdio je da postoje teškoće u dogovoru sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) Ise Mustafe o formiranju institucija, i da je glavni kamen spoticanja pozicija kosovoskog predsednika, nakon što aktuelnom Hašimu Tačiju, istekne mandat.

Kurti je u intervjuu za "Dojče vele" doduše rekao da je optimista i da veruje da će "obostranim poverenjem i posebno velikom željom za promanama na Kosovu" to pitanje prevazići u narednim danima.

- Pregovori o podeli odgovornosti u izvršnoj vlasti počeli su kasno, nakon potvrđivanja rezultata, što je kasnilo različitim brojevima i brojkama. Sada smo na mestu gde završavamo pregovore o vladi. Optimista sam. Postoje poteškoće, postoje i izazovi, ali kada su se građani 6. oktobra izjasnili, napravili su neku vrstu izbora koji nam nije ostavio više prostora - rekao je Kurti, i dodao da "opcije za drugačiju matematiku ne postoje".

On je potvrdio da je sa DSK-om razovarano o mnistarskim pozicijama i drugim funkcijama u vladi.

- Dogovorili smo se da imamo dva potpredsednika vlade, prvog potpredsednika vlade iz DSK, drugog potpredsednika vlade iz "Samoopredeljenja". Dogovorili smo se da imamo pet ministarstava, a dva dodatna ministarstva dolaze iz manjina. Dakle, imamo ukupno dvanaest ministara - naveo je lider "Samoopredeljenja".

Iako, kako je rekao, njegovoj stranci automatski pripada i mesto predsednika parlamenta, spremni su i o tome da pregovaraju.

A kada jej reč o kosovskom predsedinku, Kurti kaže da će to pitanje biti u okviru njihovog mandata, ali da je uverenja da je bolje najpre zatvoriti pitanje formiranja vlade, pre nego se otvori pitanje kosovskog predsednika.

- Znate da naš ustav kaže da "predsednik predstavlja jedinstvo naroda", pa to nije jednostavna stvar - rekao je Kurti.

Kako navodi KTV, Kurti je rekao da danas neće biti novog susreta sa predsednikom DSK Isom Mustafom.

- Danas nema sastanka, biće kontinuiranih i intenzivnijih sastanaka i komunikacija dok ne postignemo dogovor koji želimo - rekao je Kurti.

Primetio je i da je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, dvema strankama dao maksimum vremena za dogovor s obzirom na to da je, kako je rekao, konstitutivnu sednicu parlamenta zakazao za 24. decembar, a poslednji rok za njeno održavanje je 26. decembra.

- Vidim da nam je dao više vremena nego što nam je trebalo - rekao je Kurti, koji je ranije rekao da će dogovor sa DSK-om biti postignut 72 sata nakon potvrđivanja izbornih rezultata, što se desilo 27. novembra.

Prištinska "Gazeta Expres" piše da su Kurti i Mustafa na sinoćnjem sastanku, koji je usledio nakon nedelju dana pauze, ostali pri ranijim stavovima.

 

 • Korisnik: Nikola
  13/12/2019 - 01:10
  Hvala Kurti! Ti priznajes Albaniju a NE Kosovo! Dokaz je transparentan. Zastava pored Kurtija je uvek Albanska.Ne priznaje kosovska Zastava.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi