Nenad Rašić, Aljbin Kurti
Public
Nenad Rašić, Aljbin Kurti

Public

Foto: Facebook

Kurti je u prvom intervjuu za KTV, nakon što je CIK saopštila prve preliminarne rezultate proteklih izbora, rekao da bi bilo "nemoralno razgovarati sa Srpskom listom, kada su tu Rašić i Nikolić", koji su mu poželeli pobedu na izborima".

Lider Pokreta Samoopredeljenje kaže da još nije razgovarao sa predstavnicima Srba, ali je dodao:

- Imamo Srbe na Kosovu koji kažu ''Ustav Republike Kosovo''. Sa njima ću početi razgovore.

Smatra da je dobro proveriti da li je Srpska lista spremna da glasa za to da u buduću vladu uđe predstavnik Srba van te liste.

ISPLIVAO SNIMAK IZ ZATVORA Kurti se obratio novinarima na tečnom srpskom, svi se preznojavali dok je govorio o Miloševiću i planu za Kosovo! (VIDEO)

AMERIKA JE ODLUČILA! Vlada na pomolu, ni Kurti, ni Haradinaj! Ovo su političari koje hoće da vide na čelu Kosova!

Kurti je rekao da će vladu formirati sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, i da će ona imati 12 ministarstava, a kao razlog zbog kojeg smatra da u njoj ne treba da budu predstavnici Srpske liste, navodi da oni ne mogu da dopru do drugih Srba, poput Nenada Rašića, kojeg, kako je rekao, poznaje.

Smatra da je najbolje da Srpska lista i DPK, Kadri Veseljija, budu u opoziciji, jer to, kaže, "nisu stranke, već su to države".

- Da bismo imali demokratsku izgrađenu državu, potrebno nam je da Srpska lista i DPK budu u opoziciji - kaže Kurti.

Nenad Rašić

Printscreen/Youtube

Nenad Rašić, Foto: Printscreen/Youtube

Razgovore o formiranju vlade će, ističe, započeti sa DSK, a zatim i sa dugim strankama.

Kada je o Srbima reč, Kurti je zapitao zašto bi u vladu, na primer, uzeo (Nenada) Rikala kad, kako kaže, ima "ovde, ima Nenada Rašića".

Ne smatra da je to pritisak na Srpsku lisu, već, kako kaže, "oslobađanje" od Beograda.

OLOŠ, TO NEĆE DOČEKATI! Posle najnovijih vesti sa Kosova, srpski ministar odbrane odlučio da reaguje!

DAN NAKON IZBORA NA KOSOVU Stigla vest iz UN zbog koje će Albanci poludeti od besa!

Ne može, dodao je, da ne prefirara više Srbe koji ne govore „Kosovo i Metohija" ili „privremene kosovske institucije", koji Oslobodilačku vojsku Kosova nazivaju teroristima.

- Moramo da budemo jasni. Prvo moramo napasti ono što je dobro - rekao je Kurti.

Govoreci o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da će, kada preuzme vladu, preispitati sve do sada postignute sporazume u tom procesu.

Aljbin Kurti

Tanjug/AP

Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, da bi se znalo kako nastaviti dalje, mora se znati šta se događalo u prošlosti i na kojim pozicijama su ovi sporazumi sada.

Podsetio je da je bio protiv dijaloga uz posredovanje Brisela, koji je bio zatvoren i vodio se između, kako kaže, "šefova država".

Dodao je da će dijalog započeti sa "kosovskim Srbima", a za Briselski sporazum, koji naziva "sporazum Tači-Dačić" je rekao da je štetan.

Govoreći o ukidanju nametnutih sto odsto uvećanih taksi za proizvode iz Srbije i BiH,Kurti je rekao da "to nije politika Samoopredeljenja", ali da smatra da ga treba regulisati na principu reciprociteta.

Predsednik Vučić dočekan ovacijama, održao govor za pamćenje (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 08.10.2019. 16:23 - 08.10.2019. 17:47 Izuzetan događaj Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi predsedništva BIH prisustvuju polaganju kamena temeljca za auto-put Beograd-Sarajevo. 17.20 Obraćanje predsednika Vučića Poštovani predsedniče Erdogan članovi predsedništva BiH, ovo danas jeste veliki dan.

Rekao je i da tokom današnjeg susreta sa ambasadorom SAD u Pristini nije bilo govora o taksama.

Kurti je najavio da će se u četvrtak sastati sa Isom Mustafom i Vjosom Osmani kako bi razgovarali o postizbornoj koaliciji.

Ukoliko sa DSK-om ne budu mogli da formiraju koaliciju i vladu, Kurti smata da treba ponovo ići na izbore.

Bonus video

Ekskluzivni intervju Milorada Dodika za Alo.rs