Kurti i Tači
AP/ EPA
Kurti i Tači

AP/ EPA

Kurti i Tači, Foto: AP/ EPA

Analitičari opisuju Kurtijevo ukidanje taksi uz istovremeno uvođenje recipročcnih mera kao "majstorija i politička smicalica da se kupi vreme", ocenjuje Jovan Kovačić, predsednik Fondacije Ist-Vest Bridž u autorskom tekstu za "Nju Jurop", list koji se distribuira unutar institucija EU.

Kosovski analitičar Fisnik Halimi ocenjuje da odluka Kurtija gura Kosovo u otvoreni sukob sa SAD.

Takođe, analitičari primećuju da su danima pre pada Kurtijeve vlade nemačke diplomate otvoreno lobirale za Kurtija ne samo u medijima nego i među poslanicima, uključujući Srbe. Prozvale su specijalnog aemričkog izaslanika Ričarda Grenela arhitektom Kurtijevog zbacivanja i opisale to kao antievropsku strategiju.

"Nemačka je verovala da Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti mogu da joj pomognu da bude ravnopravan partner SAD u regionu", rekao je jedan zapadni analitičar za "Nju Jurop".

Ovaj analitičar primećuje da je najaktivnija od svih diplomata u Prištini bila izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon koja je otvoreno kritikovala američku poziciju.

"Ovo je veoma značajan signal za ekonomski razvoj i političku saradnju u regionu", rekla je ona ignorišući činjenicu da je Kurti ukinuo takse ali umesto njih podigao nove barijere.

Profesor Ustavnog suda Mazijum Baraliju kaže da nije pravo vreme i da izbori treba da se održe pošto prođe epidemija korona virusa.

"Kurti i njegovi evropski mentori kupuju vreme do novembra nadajući se da će Donald Tramp izgubiti izbore u novembru", rekao je on.