Edi Rama
EPA/JOHN THYS
Edi Rama

EPA/JOHN THYS

Edi Rama, Foto: EPA/JOHN THYS

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže da odluka Vlade Kosova da odbije donaciju kineskih vakcina koju je ponudila Vlada Albanije predstavlja nepromišljen korak premijera Aljbina Kurtija, dodajući da je on to učinio zbog konflikta sa Edijem Ramom, a ne zbog toga što su, kako je saopštio, "vakcine proizvedene u Kini, državi koja ne priznaje Kosovo".

“Poenta priče je u tome da Kurti ima loše odnose sa Edijem Ramom, koje će verovatno nastaviti i sa njegovim sledbenikom”, navodi Spahiu u razgovoru za Kosovo onlajn.

Kosovo je vakcinisalo najmanji broj svojih građana u odnosu na sve države Evrope, ali odbilo je predlog Albanije da se radnici iz obrazovnog sistema vakcinišu protiv koronavirusa vakcinama kompanije Sinofarm, koju prozivodi Kina, zbog toga što kosovski zakoni ne dozvoljavaju upotrebu vakcina koje nisu registrovane u Evropskoj agenciji za lekove.

Spahiu smatra da je ovakvo obrazloženje naivno, jer vakcine iz Kine i Rusije imaju široku primenu u mnogim državama, ističući da ovakve odluke ne idu u prilog Aljbinu Kurtiju, koji uživa veliku podršku građana Kosova.

“Odbijanje Kurtija da primi donaciju kineske vakcine iz Albanije je glupost, još veću je glupost napravio njegov prethodnik Avdulah Hoti koji nije prihvatio donaciju 250.000 ruskih vakcina od Švajcarske, pod izgovorom da one nisu legalizovane u Evropskoj uniji. Ova odluka Avdulaha Hotija je izašla u javnost nakon što je on razrešen sa pozicije premijera, dok je javnost za Kurtijevu odluku saznala odmah i to će mu se vratiti kao bumerang na sledećim izborima, možda već na predstojećim lokalnim izborima u septembru”, ističe Spahiu.

On dodaje da ovaj potez premijera Kurtija može biti kontraproduktivan iz razloga što “Kosovo nije u situaciji da ponižava nauku koja se stvara u Rusiji i Kini, inače dve velike svetske sile od kojih zavisi prijem Kosova u Ujedinjene nacije".

Spahiu je mišljenja da premijer Kurti treba da radi u korist, a ne na štetu Kosova, koje će sasvim sigurno snositi određene posledice zbog bojkotovanja vakcina Kine i Rusije.

“Svaku mogućnost za dobijanje vakcine koja je Kosovu preko potrebna treba iskoristiti. Osim toga neophodno je da se poboljšaju odnosi sa Rusijom i Kinom, jer da bi postalo član Ujedinjenih nacija Kosovo mora da prođe kroz glasanje u Savetu bezbednosti, gde u najmanju ruku treba da izbegne veto te dve velike svetske sile, koje se protive kosovskoj nezavisnosti”, zaključuje Spahiu.