Aljbin Kurti
AP
Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

Aljbin Kurti i Isa Mustafa daleko su od dogovora o formiranju nove vlade tzv Kosova, a problem u pregovorima nastao je zbog podele funkcija. Samoopredeljenje insistira da dobije premijersku fotelju, ali i funkciju predsednika nepriznate države, a da predsednik skupštine bude iz redova DSK Ise Mustafe. Međutim, stvar se zakomplikovala kada je iz DSK stigao zahtev za premijersku funkciju.

- Samoopredeljenje treba da dobije mesto šefa države i predsednika parlamenta, a iz moje stranke treba da bude novi premijer. Ako Kurti na ovo pristane, sutra imamo novu vladu, rekao je funkcioner DSK Škab Manaj.

Dve stranke imale su do sada jedanaest maratonskih sastanaka. Međunarodna zajednica vrši veliki pritisak na Kurtija i Mustafu da naprave dogovor. Ukoliko do kraja nedelje ne dođe do sporazuma, najverovatnije će na KIM biti novih izbora ili će Samoopredeljenje potražiti nove koalicione partnere. Članica predsedništva Samoopredeljenja, koja je ponovo izabrana za poslanicu, Aljbulena Hadžiu, rekla je da je jedini problem insistiranje DSK-a da se u koalicioni sporazum uključi mesto predsednika.

- Tražili smo da se u sporazum ne uključuje mesto predsednika i da se sporazum potpiše za vladu i skupštinu. Kada je u pitanju mesto šefa države, moramo sarađivati i pronaći nestranačkog kandidata koji bi mogao da personifikuje narodno jedinstvo. Postoje i druge mogućnosti ako sa DSK ne postignemo dogovor, rekla je Hadžiu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa pozvao je sve stranačke funkcionere na hitan sastanak kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji koja dovodi do političke krize u Prištini. Sastanak se održava u vreme kada DSK ne može da nađe zajednički jezik sa Samoopredeljenjem oko formiranja vladajuće koalicije.

Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

Nova vlada u Prištini teško će biti formirana zbog različitih političkih programa Ise Mustafe i Aljbina Kurtija jer su to dva nespojiva pravca i tu će presuditi američki ambasador u Prištini, smatra predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša. On kaže da su novi izbori na KIM sasvim izvesni.

- Za 26. decembar zakazana je konstitutivna sednica kosovske skupštine i sve vodi ka tome da Kurti neće obezbediti 61 glas, odnosno da neće dobiti podršku DSK zato što ta partija insistira da kosovski predsednik, naslednik Hašima Tačija, posle marta 2021. bude neko iz DSK, rekao je Beriša.

On smatra da tu ima začkoljica koja se zove američki i britanski ambasador u Prištini.

- Ambasador SAD Filip Kosnet insistirao je da izborni rezultat bude takav da nijedna partija ne može sama da formira vladu. I vlada će biti formirana ako on bude insistirao, ili će se ići na nove izbore, smatra Beriša i dodaje da će američki ambasador presuditi, a šta će on odlučiti, znaćemo vrlo brzo.

Na pitanje zašto misli da će Kosnet odlučivati, Beriša je odgovorio da je "Amerika napravila tu tvorevinu i kada žele nešto da naprave, oni nađu način".

On podseća i na Kurtijeve reči da ne želi da razgovara sa Beogradom, a kaže da još besmislenije deluju njegove izjave da za pregovaračkim stolom na želi da vidi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Politika mira Aleksandra Vučića izaziva bes i ludilo kod Aljbina Kurtija, zaključio je Beriša.

Da će međunarodna zajednica vršiti veliki pritisak na Aljbina Kurtija i Isu Mustafu smatra i politički analitičar Fatmir Šeholi koji kaže da će Kosovo dobiti kaznu ukoliko vlada ne bude formirana. On je rekao da su nesuglasice između dve stranke pokazale da se one samo bore za vlast.

- Građani su očekivali mnogo brže formiranje svih organa posebno zato što su glasali za ove dve opcije. Razočaranje je svakog dana sve veće. Mislim da će međunarodna zajednica vršiti strašan pritisak ovih dana pre formiranja skupštine i da će tu morati da se nađe način za dogovor ove dve stranke, kazao je Šeholi koji jedinu šansu za formiranje insitucija vidi u tome da Samoopredeljenje prihvati da DSK 2021. godine dobije mesto predsednika tzv Kosova.

Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ukoliko, ipak, ne dođe do sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koje su osvojile najviše glasova na prevremenim izborima, Kurtiju ostaje da partnerstvo ponudi Demokratskoj partiji Kosova Kadrija Veseljija koja ima 24 poslanika, Pacoliju koji ima šest mandata i manjinama. Međutim, ovo je malo verovatno jer je Samoopredeljenje odmah posle izbora saopštilo da neće sarađivati sa Kadrijem Veseljijem.

Sporna Tačijeva fotelja

Samoopredeljenje smatra da DSK treba da dobije mesto predsednika parlamenta, prvog potpredsednika vlade i pet ministarskih mesta. Prema Kurtijevom mišljenju, pitanje šefa države trebalo bi ostaviti za kasnije, nakon što istekne mandat aktuelnog predsednika Hašima Tačija 2021. Samoopredeljenje je na oktobarskim izborima osvojila 28 mandata, DSK jedan manje, DPK 24, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova 13, Srpska lista 10, a Bedžet Pacoli šest poslanika. Ostali mandati pripali su nesrpskim manjinskim zajednicama.

Kurti gazi stranački statut

Aljbin Kurti nastaviće da vodi Samoopredeljenje i ako bude preuzeo mesto premijera u budućoj vladi, ali po sadašnjem statutu stranke to nije dozvoljeno. Ukoliko ne promeni statut, Kurti će pogaziti stranačke akte.

Član 73 Statuta Samoopredeljenja kaže da "ako predsednik pokreta bude izabran za premijera, on podnosi ostavku na mesto predsednika stranke". Do sada, Samoopredeljenje nije zakazalo sednicu na kojoj bi statut bio promenjen.