Aljbin Kurti
AP
Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

Kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak je na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svetu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina "znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa", te da "očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka".

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je dodao da ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, onda će od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.

On je rekao da će, ako srpska strana ne odgovori pozitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.

Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Dodao je da "čuje zahteve međunarodnih faktora", ali je istakao da je njegova dužnost da štiti interese građana Kosova.

"Pažljivo slušam zahteve međunarodnih faktora, veoma sam strpljiv i vrlo kooperativan, ali, na kraju, ja sam premijer Kosova, pozvan sam da štitim interese građana Kosova. Moja bezuslovna odanost povezana je sa stotinama hiljada birača i iznad svega, uvek im odgovaram u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom ", rekao je Kurti.

Kurti je od Evropske unije ponovo zatražio viznu liberalizaciju pre samita EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

Na pres konferenciji, na kojoj su bili i kosovski privrednici, Kurti je poručio da će kosovska vlada naredne sedmice doneti odluku o ukidanju takse na uvoz sirovina a da će ona stupiti na snagu 15. marta.