Hag
Ilustracija
Hag

Ilustracija

Hag, Foto: Ilustracija

Pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će ometati postuak i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi, navodi se u odluci koji je doneo sudija Nikolas Giju.

Na ovu odluku Mustafina odbana može da uloži žalbu žalbenom veću suda.

Mustafina odbrana tražila je od sudije da mu ukine pritvor i omogući odbranu sa slobode navodeći da protiv njega nema dokaza ali i da će se odavati na svaki poziv suda, dok je tužilaštvo ukazalo da brojne rizike njegovog puštanja i tražilo produženje pritvora, što je sudija prihvatio.

Sudija nije prihvatio razloge odbrane i smatra da Mustafa i dalje treba da bude i pritvoru.

On je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnico koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.