Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači
AP
Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači

AP

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači, Foto: AP

* Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra

* Nemačka kancelarka Angela Merkel ima plan za brzo rešenje kosovskog problema

* Sa detaljima tog plana Merkelova će predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznati na sastanku koji treba da se održi u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra, a tokom trodnevne posete SAD čekaju ga susreti sa brojnim svetskim i evropskim zvaničnicima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ima plan za brzo rešenje kosovskog problema. Sa detaljima tog plana Merkelova će predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznati na sastanku koji treba da se održi u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Kosovo je kamen spoticanja, neće ga prepustiti bez borbe - 2 velike sile kreću u rat bez milosti!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 22.09.2019. 15:35 - 22.09.2019. 15:49 Zaratili ambasadori! Priština, Foto: EPA Nedavno reagovanje ruskog Ministarstva spoljnih poslova na izjavu ambasadora SAD u Srbiji o odličnim srpsko-američkim odnosima ukazuje da Moskva neće prepustiti poslednje ostatke uticaja na Balkanu bez borbe, što će nesumnjivo biti viđeno kao preteći tamni oblak nad lokalnim akterima u regionu, ocenjuje Jovan Kovačić u autorskom tekstu za Nju Jurop (New Europe).

Ovaj sastanak inicirala je nemačka kancelarka i on bi mogao da bude "važna tačka preokreta" u rešenju problema Kosova, procenjuju mediji u Berlinu. Diplomatski izvori kažu da je Merkelova navodno spremna da podrži "manje korekcije granica" između centralne Srbije i tzv. Kosova, ali i da Beogradu garantuje ubrzani prijem u EU, kao i značajno veći priliv direktnih investicija najvećih nemačkih kompanija.

Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Angela Merkel, Foto: Predsedništvo Srbije

Prema rečima obaveštenih izvora, nemačka liderka je ublažila stav da promena granica ne dolazi u obzir pošto je postala svesna da je za bilo kakvo rešenje neophodan kompromis u kome nijedna strana ne bi dobila, ali ni izgubila sve.

- Merkelova je insistirala da se sastane sa Vučićem u Njujorku i susret je zakazan na njenu ličnu inicijativu. Ona, kako se najavljuje, planira sa srpskom predsedniku izloži nacrt svog plana za brzo rešenje kosovske krize - prenosi sagovornik iz jedne zapadne ambasade.

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra, a tokom trodnevne posete SAD čekaju ga susreti sa brojnim svetskim i evropskim zvaničnicima.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Foto: Alo.rs

Komentarišući predstojeći susret Vučić-Merkel, diplomata Zoran Milojević kaže da nema nikakve dileme da će glavna tema biti Kosovo i MEtohija.

- Postoji poseban interes Nemačke i EU za brzo rešenje problema Kosova, pa će Merkelova u razgovoru sa Vučićem govoriti u ime Nemačke i EU. Za nas je važno da se dijalog Beograda i Prištine deblokira i da se dođe do kompromisa. A kompromis je zaista jedino moguće rešenjepošto su maksimalistički zahtevi Prištine neprihvatljivi. Razgovor sa nemačkom kancelarkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova. Zato je važno da i Nemačka razume da je kompromis jedino rešenje koje obezbeđuje mir i stabilnost. Realno je da se i Nemačka približava ovom stavu - podvlači Milivojević.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da je za održivo rešenje, ma kakvo ono bilo, potrebno je da se u dijalog uključe sve velike sile.

- Zapad nastoji da se naprečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike i nema sumnje da Merkelova u toj priči igra važnu ulogu. Ali to za šta se nalaže nije principijelno, već arbitarno rešenje. Naravno da je dobro razgovarati, ali nema rešenja u dosadašnjem formatu, odnosno samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD. Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju i druge velike sile, pre svega Rusija i Kina - zaključuju Jovanović.

PROCUREO PLAN VAŠINGTONA! Kosovo je samo početak, Amerika spremila ceo paket za Balkan! Tramp čeka potvrdu Putina! 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina