PRIŠTINA NA KOLENIMA! Kreće rat za Kosovo! Merkelova menja stranu! Iza zatvorenih vrata zapečaćena sudbina Srba!

Ovaj sastanak inicirala je nemačka kancelarka i on bi mogao da bude "važna tačka preokreta" u rešenju problema Kosova, procenjuju mediji u Berlinu

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači
Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači, Foto: AP

* Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra

* Nemačka kancelarka Angela Merkel ima plan za brzo rešenje kosovskog problema

* Sa detaljima tog plana Merkelova će predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznati na sastanku koji treba da se održi u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra, a tokom trodnevne posete SAD čekaju ga susreti sa brojnim svetskim i evropskim zvaničnicima.

PREDSEDNIK VU­ČIĆ ZAGRMEO NA BABIĆA Učinio je najtežu moguću stvar za njega, a sada se sve saznalo! Evo šta se desilo u porodici Gli­go­ri­je­vić

Nemačka kancelarka Angela Merkel ima plan za brzo rešenje kosovskog problema. Sa detaljima tog plana Merkelova će predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznati na sastanku koji treba da se održi u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Kosovo je kamen spoticanja, neće ga prepustiti bez borbe - 2 velike sile kreću u rat bez milosti!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 22.09.2019. 15:35 - 22.09.2019. 15:49 Zaratili ambasadori! Priština, Foto: EPA Nedavno reagovanje ruskog Ministarstva spoljnih poslova na izjavu ambasadora SAD u Srbiji o odličnim srpsko-američkim odnosima ukazuje da Moskva neće prepustiti poslednje ostatke uticaja na Balkanu bez borbe, što će nesumnjivo biti viđeno kao preteći tamni oblak nad lokalnim akterima u regionu, ocenjuje Jovan Kovačić u autorskom tekstu za Nju Jurop (New Europe).

Ovaj sastanak inicirala je nemačka kancelarka i on bi mogao da bude "važna tačka preokreta" u rešenju problema Kosova, procenjuju mediji u Berlinu. Diplomatski izvori kažu da je Merkelova navodno spremna da podrži "manje korekcije granica" između centralne Srbije i tzv. Kosova, ali i da Beogradu garantuje ubrzani prijem u EU, kao i značajno veći priliv direktnih investicija najvećih nemačkih kompanija.

Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Aleksandar Vučić i Angela Merkel, Foto: Predsedništvo Srbije

Prema rečima obaveštenih izvora, nemačka liderka je ublažila stav da promena granica ne dolazi u obzir pošto je postala svesna da je za bilo kakvo rešenje neophodan kompromis u kome nijedna strana ne bi dobila, ali ni izgubila sve.

- Merkelova je insistirala da se sastane sa Vučićem u Njujorku i susret je zakazan na njenu ličnu inicijativu. Ona, kako se najavljuje, planira sa srpskom predsedniku izloži nacrt svog plana za brzo rešenje kosovske krize - prenosi sagovornik iz jedne zapadne ambasade.

"NEMOJTE DA SE PRAVITE NEPISMENI" Opasno je! Vučić pročitao obaveze Srbije: Nemojte da se igrate, ovo smo potpisali u Dejtonu svi!

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra, a tokom trodnevne posete SAD čekaju ga susreti sa brojnim svetskim i evropskim zvaničnicima.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel
Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Foto: Alo.rs

Komentarišući predstojeći susret Vučić-Merkel, diplomata Zoran Milojević kaže da nema nikakve dileme da će glavna tema biti Kosovo i MEtohija.

- Postoji poseban interes Nemačke i EU za brzo rešenje problema Kosova, pa će Merkelova u razgovoru sa Vučićem govoriti u ime Nemačke i EU. Za nas je važno da se dijalog Beograda i Prištine deblokira i da se dođe do kompromisa. A kompromis je zaista jedino moguće rešenjepošto su maksimalistički zahtevi Prištine neprihvatljivi. Razgovor sa nemačkom kancelarkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova. Zato je važno da i Nemačka razume da je kompromis jedino rešenje koje obezbeđuje mir i stabilnost. Realno je da se i Nemačka približava ovom stavu - podvlači Milivojević.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da je za održivo rešenje, ma kakvo ono bilo, potrebno je da se u dijalog uključe sve velike sile.

- Zapad nastoji da se naprečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike i nema sumnje da Merkelova u toj priči igra važnu ulogu. Ali to za šta se nalaže nije principijelno, već arbitarno rešenje. Naravno da je dobro razgovarati, ali nema rešenja u dosadašnjem formatu, odnosno samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD. Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju i druge velike sile, pre svega Rusija i Kina - zaključuju Jovanović.

PROCUREO PLAN VAŠINGTONA! Kosovo je samo početak, Amerika spremila ceo paket za Balkan! Tramp čeka potvrdu Putina! 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi