Eliot Engel
EPA/JIM LO SCALZO
Eliot Engel

EPA/JIM LO SCALZO

Eliot Engel, Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Izgleda da je Eliot Engel, predsedavajući Predstavničkog doma za spoljne poslove američkog Kongresa u međuvremenu preuzeo funkciju ministra spoljnih poslova američke “duboke države” od pokojnog senatora Džona Mekejna, kaže za Kosovo Onlajn istoričar Saša Adamović.

Engel je uputio otvoreno pismo komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Dzejmsu Fogou u kojem navodi da stavovi koje je taj zvaničnik Alijanse nedavno izneo nisu u potpunosti reflektovali politiku SAD prema Srbiji. Taj kongresmen je skeptičan i prema ideji promene granica, jer se, kako je ocenio, ne bi zaustavila na Kosovu.

Eliot Engel

screenshoot/Twitter

Eliot Engel, Foto: screenshoot/Twitter

- Engel je čekao mesec dana da generalu Fogou odgovori na njegove komentare o odnosima Srbije i NATO pakta, baš uoči formiranja vlade takozvanog Kosova. Na taj način poslao je dvostruku poruku. Srbima, da je njihova politika nepriznavanja Kosova i saradnje sa Rusijom nešto što se ne može tolerisati i kosovskim Albancima, da Amerika čvrsto stoji iza njih i njihove radikalne politike koja ne želi sporazum - naglašava Adamović.

Poznat po ekstremno rusofobnim i radikalno proalbanskim stavovima, Engel se, kako konstatuje Adamović, ne ustručava da očita bukvicu i generalu NATO pakta koji se usudio da pokaže razumevanje za poziciju Srbije.

- Za njega je neprihvatljiva vojnotehnička saradnja Srbije i Rusije kao i ideja da Srbija u rešavanju kosovskog problema može da vodi politiku zaštite svojih nacionalnih interesa - rekao je Adamović.

Albanci, Priština

EPA

Albanci, Priština, Foto: EPA

Svojevremeno se, dodaje, obrušio i na ideju razgraničenja jer bi, po njemu, ona vodila do promene granica i na drugim mestima u regionu.

- Po Engelu, Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova u sadašnjim "granicama". On, zapravo, izražava stavove "duboke države", koji nisu nužno i stavovi Trampove administracije - poručuje Adamović za Kosovo Onlajn.