Hašim Tači
Facebook
Hašim Tači

Facebook

Hašim Tači, Foto: Facebook

Puštanjem na slobodu, tvrde pravni stručnjaci, samo bi se još više zastrašili svedoci koji su ionako životno ugroženi.

Odmah nakon sudske odluke, veterani OVK i pojedini političari iz Prištine tvrde da su Hrvatska, Slovenija i Austrija spremne da „zalegnu“ za optužene lidere takozvane OVK.

Prvi koji je u javnosti izašao sa ovim tvrdnjama je general OVK i funkcioner DPK Hisen Beriša koji je rekao je da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović obećao da će Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju pružiti neophodne garancije. Odmah zatim, tvrdi Beriša, stigla je podrška i od Austrije i Slovenije. Ove tri države nisu se oglašavale ovim povodom.

- Moj prijatelj iz Hrvatske mi je rekao da je Milanović spreman da pruži tražene garancije. Sada su na redu predsednik, premijer ili predsednik parlamenta koji treba da podnesu formalan zahtev za garancije za sve koji su u pritvoru u Hagu - rekao je Beriša.

Albanske organizacije, pogotovu one koje imaju bliske veze sa terorističkom OVK, mesecima unazad lobiraju u međunarodnoj zajednici da Specijalni sud u Hagu četvoricu zločinaca pusti da se brane sa slobode. Lider Saveza Albanaca i Udruženja albanskih boraca u Hrvatskoj Esad Čolaku kazao je da puna tri meseca zajedno sa svojim kolegama šalje pisma članicama EU, ali i predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću koji, kako je kazao, „ima veliko poštovanje prema Albancima, jer su doprineli ratu u Hrvatskoj“.

I dok albanski političari i organizacije tvrde da će najmanje tri zemlje garantovati za zločince OVK, specijalni tužilac za ratne zločine počinjene na KiM Džek Smit rekao je na sastanku sa članovima Komiteta Evropske unije, koji se odigrao mimo očiju javnosti, da mnogi ometaju rad Specijalnog suda i zatražio pomoć u zaštiti svedoka i dokaza koji terete Tačija i druge optužene. On je rekao da je saradnja sa privremenim vlastima u Prištini nikakva, kao i da je upitno da li će Tači ostati u pritvoru. Inače, prisutni na ovom sastanku nisu smeli da unose mobilne telefone, niti druge uređaje koji imaju opciju za snimanje zvuka.

Advokat Goran Petronijević kaže da bi optuženi trebalo da ostanu u pritvoru i da vrlo restriktivno budu kontrolisani, jer je, kako ocenjuje, očigledno da oni iz zatvora rukovode ometanjem rada suda.

- Zamislimo da su oni na slobodi i da se brane sa slobode, verovatno bi bilo onemogućeno suđenje i dokazivanje. Pritvor ima baš ovu svrhu u krivičnom postupku, a to je nesmetano vođenje istrage, nesmetano vođenje postupka, sprečavanje uticaja na svedoke, sprečavanje ometanja istrage i dokazivanja - kazao je on za „kosovo onlajn“.