Hašim Tači
EPA/JERRY LAMPEN
Hašim Tači

EPA/JERRY LAMPEN

Hašim Tači, Foto: EPA/JERRY LAMPEN

Desku je tužbu povukao samo dva dana nakon što je Džek Smit, specijalni tužilac iz Haga, saopštio da postoji mogućnost da neki svedoci budu zastrašivani i da upravo zato mogu promeniti svoje iskaze.

Ovaj bivši aktivista DSK tvrdio je da ga je u oktobru 1998. otelo šest osoba i da je potpuno nelegalno mesec dana proveo zatvoren u jednom objektu u selu Sedlar kod Lipljana. Ipak, on je danas, najverovatnije nakon pretnji i ucena, promenio svoj iskaz koji je ranije dao Unmiku.

- Znam ko nas je zaustavio, poznata su imena tih ljudi. Dvojicu od njih nisam poznavao, ostale jesam. Niko od njih me nije uhapsio. Čak ni Hašim Tači. Proveo sam mesec dana u Sedlaru. Unmik je lažirao moje izjave - rekao je Desku.

Pojedini albanski mediji navode da se Desku pre tri i po godine više puta sastajao sa Hašimom Tačijem i da su tada razgovarali o pomenutoj otmici, ali i o drugim zločinima koji su se dešavali na Kosovu i Metohiji.

Džek Smit, specijalni tužilac iz Haga, izjavio je na jednom sastanku sa članovima Komiteta EU da mnogi ometaju rad suda i zatražio pomoć u zaštiti svedoka. On je od svih članica EU tražio da pomognu da se obezbede svedoci i dokazi protiv Tačija, za kojeg je rekao da nije sigurno da će ostati u pritvoru.

Inače, više desetina svedoka protiv Hašima Tačija i drugih komandanata OVK ubijeno je ili se još uvek vode kao nestali. Oni su „nastradali“ u brojnim saobraćajnim nesrećama ili su život okončavali na neki drugi način koji bi kasnije bio predstavljan kao samoubistvo.