Mustafa i Mogerini
Eutashana Batista
Mustafa i Mogerini

Eutashana Batista

Mustafa i Mogerini , Foto: Eutashana Batista

Bivši 'kosovski premijer' Isa Mustafa objavio pismo koje je 24. avgusta 2015, dan pre potpisivanja Sporazuma o opštim principima ZSO, primio od tadašnje visoke predstavnice EU Federike Mogerini, a u kojem ga ona uverava da Srbi neće dobiti izvršna ovlašćenja!

Evropski predstavnici obećali su lažnoj državi Kosovo da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće imati nikakvih izvršnih ovlašćenja, i to pre nego što je u Briselu potpisan konačni sporazum o toj instituciji!

Isa Mustafa

Republic of Kosovo Office of the

Isa Mustafa, Foto: Republic of Kosovo Office of the

Evropsku prevaru razotkrio je bivši 'kosovski premijer' Isa Mustafa, koji je objavio pismo koje je 24. avgusta 2015. godine, samo dan pre potpisivanje Sporazuma o opštim principima ZSO, primio od tadašnje visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini. Ona ga u tom pismu uverava da ZSO neće imati nikakva izvršna ovlašćenja!?! Ovaj dokument, tvrde predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, dokazuje da je Brisel radio iza leđa Beogradu i sa Prištinom tajno dogovorao da se Srbija prevari i natera da prizna lažnu državu!

Tajni dopis

U pismu koje je Mogerinijeva uputila Mustafi navodi se da EU, kao posrednik u dijalogu Prištine i Beograda, prati obe strane u poštovanju i sprovođenju sporazuma koji su postignuti u Briselu.

'U kontekstu naše diskusije o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, želim da potvrdim da je shvatanje EU da Zajednica, u skladu sa Prvim sporazumom i zakonima Kosova, neće biti konstituisana kao treći nivo vlasti i neće imati izvršnu vlast', navodi se u ovom dopisu.

Isa Mustafa je rekao i da je ovo pismo pokazao specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na sastanku u Prištini, a da ga nije ranije javno objavio, iako su ga političke stranke na Kosovu 'neosnovano napadale za postignut sporazum o SZO'.

Petrič: Opasna igra oko ZSO

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kaže da je politička igra koju Priština igra u vezi sa ZSO veoma opasna i da bi političari u Prištini morali da ispoštuju obaveze iz Briselskog sporazuma koje su preuzeli.

- Uveren sam da će EU uveriti Prištinu da zajednice sa srpskom većinom na Kosovu imaju pravo na određeni stepen samouprave, kako je definisala međunarodna zajednica - ističe Petrič.

Komentarišući ove navode, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da ZSO mora biti formirana odmah i to sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

- Na testu je ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog. ZSO ima samo jedan cilj, da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini - ističe Petković.

Potpuno neprihvatljivo

Milovan Drecun

Printscreen

Milovan Drecun, Foto: Printscreen

Milovan Drecun, doskorašnji šef Odbora za KiM, naglašava da je pismo Mogerinijeve nešto novo i da je to urađeno iza leđa Beogradu.

- Ako je pismo tačno, ispada da smo prevareni ne samo do strane Albanaca, nego i od strane EU. Lajčak treba da razjasni situaciju. Glavno pitanje je kako Lajčak misli da premosti ključnu prepreku za razgovor i natera Prištinu da realizuje ZSO. Albanci očigledno žele da se promeni Briselski sporazum. Već su učinili korak koji nije bio predviđen sporazumom i obratili se takozvanom ustavnom sudu koji je doneo potpuno kontradiktornu odluku. Neprihvatljivo je da ZSO bude samo nekakva asocijacija, samo NVO - naglašava Drecun.

Komentari (1)

Vule

18.10.2020 16:12

Nevidim da je to kao veliko iznenadjenje da EU radi protiv Srbije. Pa to su i deca shvaila A mi u Srbiji kao lisica cekamo kad ce ovnu da odpadnu muda.