KSF
EPA
KSF

EPA

KSF, Foto: EPA

On je ukazao da je stav Rusije principijelan, i oni podržavaju dijalog i sve ono na šta Srbija bude pristala.

- Ali, oni istovremeno, i paralelno s tim, naglašavaju i značaj i vrednost Rezolucije 1244 koja Rusiji i Kini obezbeđuje konačnu reč u Savetu bezbednosti. Verujem da to nije slučajno i da je to neka vrsta zadržavanja nekih razmišljanja u Srbiji da bi taj budući kompromis mogao da bude i nešto što je i manje od Rezolucije 1244 - ukazao je Jovanović.

Vladislav Jovanović

PrintscreenYoutube

Vladislav Jovanović, Foto: PrintscreenYoutube

Prema njegovim rečima, situacija sa Kosovom i Metohijom se dolaskom nove administracije u Americi sada zagreva, posebno sa prvim najavnim znacima da bi SAD ovog puta bile još energičnije u pokušaju nametanja svršenih činjenica u južnoj srpskoj pokrajini, pre svega Srbiji, a onda i članovima Saveta bezbednosti.

- Pitanje je samo koliko bi takva politička ofanziva mogla da naiđe na odgovarajući prijem u Srbiji, što je teško verovati, a još manje da bi to moglo da ukloni ključnu prepreku u Savetu bezbednosti, da Kina i Rusija prihvate svršeni čin - kaže Jovanović.

Nekadašnji diplomata smatra da predstoji nepredvidljiva politička budućnost u kraćem i srednjem roku s još manje predvidivim posledicama.

- Ne predviđam da bi bilo kakve promene u konačnom cilju mogle da se ostvare u tekućoj i predstojećoj političkoj aktivnosti Zapada prema nama u odnosu na Kosovo (i Metohiju). To bi mogla da bude neka vrsta uvoda iza koga bi mogli da nastupe pravi pregovori, koji bi označavali i kraj maksimalnog očekivanja Amerike u vezi sa Kosovom (i Metohijom) i početak vraćanja teme Kosova (i Metohije) u realne okvire. Da se kaže da eksperiment sa pretvaranjem jedne nacionalne manjine u državu ne funkcioniše, da nije uspeo i da treba da se vratimo realnijim, principijelnijim i prihvatljivijim rešenjima i za međunarodnu zajednicu i za Srbiju - zaključio je Jovanović.

Komentari (1)

Gazda Jezda

07.04.2021 17:37

Bre južna pokrajina Srbije a niko iz Srbije ne može ući u tu pokrajinu?! Da nije smešno, bilo bi žalosno..