Kosovo, skupština
AP
Kosovo, skupština

AP

Kosovo, skupština, Foto: AP

Zbog izjava češkog predsednika vlasti u Prištini demonstrativno su odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu.

To je javila češka agencija ČTK navodeći da je reč o izjavama Miloša Zemana da voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

NE MIRIŠE NA DOBRO, PALMER JE DŽABA DOLAZIO! Haradinajev najbliži saradnik otkriva šta čeka Srbe ako Ramuš ponovo postane premijer lažne države

Nakon reči predsednika Zemana u Beogradu, kako saznaje ČTK, na samitu u Pragu za sada nema nijednog potvrđenog gosta. Prištinu je trebalo da predstavlja potpredsednik vlade ali češki domaćini pregovaraju da Priština ipak bude predstavljena makar na nekom nivou.

Predsednik Češke se obratio novinarima, Vučić šokiran šta čuje!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 11.09.2019. 12:20 - 11.09.2019. 12:45 Nakon dočeka sledi potpisivanje bilateralnih sporazuma. Miloš Zeman Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić * Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je češkog predsednika ispred Palate Srbija * Predsednik Češke Miloš Zeman juče je doputovao u posetu Beogradu * Zeman će sa predsednikom i srpskim zvaničnicima razgovarati o privrednoj saradnji ali i o pitanju Kosova 12.10 - Obraćanje predsednika - Razgovarali smo o svim teškoćama sa kojima se Srbija suočava.

Reakcije u samoj Češkoj izazvala je već izjava predsednika Zemana po sletanju na aerodrom u Beogradu u utorak, da voli Srbiju i Srbe ali da ne voli Kosovo, a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček nastojao je danas da tu izjavu pretvori u šalu, da predsednik ne voli Kosovo jer je pobedilo češku fudbalsku reprezentaciju ovih dana pa ga kao navijač ne voli.

Miloš Zeman Aleksandar Vučić

Tanjug/Zoran Žestić

Miloš Zeman Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šef češke diplomatije poručio je da Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da je među stotinak zemlja koje su Kosovo priznale a da je u interesu evropske bezbednosti da se Zapadni Balkan integriše u EU, ; dok su predstavnici češke opozicije oštro osudili Zemana da daje takve neodgovorne izjave u regionu koji je poslovično bure baruta.

JEDINO TAKO MOŽEMO OPSTATI! Predsednik Vučić otkrio bolnu istinu! Dešava se na Kosovu, tiče se svih građana!

"Kada bih hteo da budem surov, rekao bih neka na pisti na aerodromu mrmlja šta god hoće. Spoljnu politiku i njen pravac određuje vlada", kazao je lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Bivši šef češke diplomatije iz opozicione liberalne stranke TOP09, Karel Švarcenberg poručio je Zemanu da ako misli da Kosovo ne postoji, neka pita češke fudbalere.

"To nije moguće. Ako je neka država priznata, ne možemo da kažemo da ne postoji", kazao je, povodom Zemanove današnje najave da će se posavetovati sa češkim zvaničnicima da li Češka može da povuče priznanje, Švarcenberg koji je bio šef češke diplomatije u vladi premijera Mireka Topolaneka kada je priznavala Kosovo u maju 2008. godine.

MILO STAVLJA SVOJ POTPIS?! Crna Gora ostaje bez dela teritorije! 

Predsednik Senata češkog parlamenta Jaroslav Kubera rekao je dnevniku Mlada fronta Dnes da je Zeman pominjao povlačenje priznanja Kosova ;samo zato da se dopadne Srbima.

"Rekao je to da se dopadne Srbima. Ništa iz toga ne proističe. On nema nikakvu pravnu moć da to promeni. Predsednik može da priča šta hoće ali on nije taj koji može nešto da uradi. Opet će to biti rasprava ni o čemu", kazao je Kubera.

MILO STAVLJA SVOJ POTPIS?! Crna Gora ostaje bez dela teritorije!

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina