Viktor Orban, Aleksandar Vučić
EPA
Viktor Orban, Aleksandar Vučić

EPA

Viktor Orban, Aleksandar Vučić, Foto: EPA

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeće u novembru komandu nad Kforom na Kosovu od italijanskog kolege Franka Federičija a to će biti prvi put da na čelu te međunarodne misije bude oficir iz jedne države regiona.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim misijama, a predviđeno je da na čelu Kfora ostane do novembra 2022. godine.

Pod Kajarijevom komandom u Kforu biće i mađarski Taktički rezervni bataljon koji se smatra ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine. Mađarski kontigent sa 432 vojnika treći je po veličini u Kforu, odmah iza SAD i Italije.

- Kajari je već bio angažovan na zadacima na Balkanu. Tokom 1996. bio je oficir za vezu mađarskog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni u Hercegovini, 2004. je bio savetnik EU u Darfuru, služio je u misiji ISAF u Avganistanu i u NATO komandi u Norfolku u Virdžiniji - dodaje se u tekstu.