Aljbin Kurti
Printscreen
Aljbin Kurti

Printscreen

Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

Izvršna direktorka platforme CiviKos Donika Emini kaže da s obzirom na postojanje koordinacije na nivou kosovskih strateških partnera, u odnosu na dijalog, kao i na legitimitet koji Vlada Kosova ima, potonji ima priliku da iskoristi ove okolnosti.

"Upravo će ZSO biti najveći problem. Mislim da je Bajden upravo na to mislio. Ali postoje i kompromisi koje je Nemačka spomenula. Obe zemlje imaju nekonvencionalan pristup Kosovu, jer jedna (SAD) podržava ZSO, dok je Nemačka smislila druge modele. To znači da kruže različiti modeli modaliteta o tome kako će konačni sporazum izgledati u političkom aspektu“, naglasila je Emini.

Dodala je da ako se vladi premijera Kurtija ne sviđaju opcije koje su predložile obe zemlje, onda bi trebalo da postoji razuman kontrapredlog koji može da funkcioniše, a ne "crvene linije" koje je postavila do sada.

Rahman Pačarizi, profesor na Odeljenju za novinarstvo Univerziteta u Prištini, naglašava da razvoj događaja povezan sa dijalogom upozorava na mogućnost da ovaj proces uđe u završnu fazu, gde se traži rešenje i gde se traži kompromis.

Kako je dodao, Kosovo će biti primorano na kompromis, ali jedini kompromis koji se može činiti prihvatljivim je formiranje ZSO.