Bedžet Pacoli
Tanjug
Bedžet Pacoli

Tanjug

Bedžet Pacoli, Foto: Tanjug

* Bedžet Pacoli u intervjuu za američki portal Axios.com rekao je da bi Kosovo moglo odustati od takse i optužio je Rusiju da pomaže Srbiji.

* Cilj je, kako piše prištinski list, a prenosi Kosovo online, da ukupan broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod 97

* Posebno se ističe da je veliku buku nedavno izazvala izjava srpskog ministra spoljnih poslova da je Centralnoafrička Republika (CAR) povukla svoje priznanje Kosova

Bedžet Pacoli u intervjuu za američki portal Axios.com rekao je da bi Kosovo moglo odustati od takse i optužio je Rusiju da pomaže Srbiji.

Prema rečima odlazećeg ministra spoljnih poslova na Kosovu, Rusija pomaže Srbiji u nastojanju da ubedi afričke države da povuku diplomatsko priznanje Kosova. Kako prenosi "Zeri", američki portal u tekstu navodi da se Srbija žestoko protivi nezavisnosti Kosova i da je preduzela tajnu aktivnost da ubedi druge zemlje da promene kurs.

Neće mi se ovde šetati Vučić po Hrvatskoj. Neće mi biti gost u ovakvim okolnostima. Neće!

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 11.09.2019. 08:36 Predsednički izbori, uoči kojih Milanović kampanju vodi uz slogan "Predsednik s karakterom", održaće se krajem godine Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije * Kandidat za šefa hrvatske države vikao usred TV emisije * Iz Beograda odgovaraju da mrzi Vučića jer on štiti interese Srbije * Predsednički izbori, uoči kojih Milanović kampanju vodi uz slogan "Predsednik s karakterom", održaće se krajem godine Kandidat za šefa hrvatske države vikao usred TV emisije da, ako nasledi Grabar Kitarović, srpski predsednik neće biti njegov gost.

Cilj je, kako piše prištinski list, a prenosi Kosovo online, da ukupan broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod 97, ili polovine članstva u UN. Posebno se ističe da je veliku buku nedavno izazvala izjava srpskog ministra spoljnih poslova da je Centralnoafrička Republika (CAR) povukla svoje priznanje Kosova.

Bedžet Pacoli

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bedžet Pacoli, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pacoli u intervju tvrdi da je to deo "kampanje" u kojoj Srbija sastavlja diplomatska pisma i pokušava da ubedi zvaničnike da ih potpišu bez prolaska kroz procedure, često kroz "kriminalna dela".

JABLANOVIĆ U CENTRU SKANDALA Kandidovao se na kosovskim izborima, a onda napravio potez koji je razbesneo Srbe!

On je rekao da je Rusija, koja podržava Srbiju po pitanju Kosova, "očigledno" uključena u kampanju nepriznavanja Kosova. Rekao je da nije jasno da li ta pomoć uključuje olakšavanje plaćanja, ali naglasio je da Rusija ima sporazume o prodaji oružja i druge poslovne aktivnosti sa mnogim zemljama koje su ciljane u srpskoj kampanji.

Pacoli kaže da bi Kosovo moglo odustati od takse na srpsku robu "ako je Srbija voljna da sedne i radi sa nama na osnovu neke uzajamnosti".

"To znači poštovanje prethodnih sporazuma između naših zemalja i uzimanje u obzir postojanja Kosova kao države sa vlastitim granicama i ustavom", kaže odlazeći ministar spoljnih poslova i dodaje: "Kosovo želi da se tretira kao jednako za pregovaračkim stolom, a ne kao nepriznata država. S druge strane, Kosovo mora da shvati da ga Srbija neće priznati u potpunosti bez ičega zauzvrat ".

SRBIJA DOBIJA IZLAZ NA MORE?! Američki stručnjak otkrio tajni plan o razgraničenju! Albanci van sebe od šoka!

Pacoli je istakao da je najbolja strategija da se obe zemlje vrate za sto ta da Kosovo privremeno ukine takse u periodu od šest meseci, a da za to vreme dijalog bude intenziviran i da ih obnovi ukoliko nema konkretnih rezultata.

JABLANOVIĆ U CENTRU SKANDALA Kandidovao se na kosovskim izborima, a onda napravio potez koji je razbesneo Srbe!

"U međuvremenu, Srbija mora da zaustavi svoju kampanju za nepriznavanje, što je protivno duhu dijaloga i Briselskom sporazumu iz 2013. godine", kaže Pacoli.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina