Goran Petronijević
Printscreen
Goran Petronijević

Printscreen

Goran Petronijević, Foto: Printscreen

Petronijević kaže da pre svega ne postoje elementi koji definišu genocid, namerni međunarodni zločin koji ima za cilj da se potpuno ili delimično uništi nacionalna, etnička, rasna i religijska grupa.

„Nisam siguran da će biti prihvaćena takva vrsta aktivne legitimacije jer Kosovo nije međunarodno priznata država. To je prvo. Drugo, njihova priča da to mogu da urade preko Albanije je na „klimavim nogama“ jer ni Albanija u tome nema pravni interes, odnosno aktivnu legitimaciji da bi mogla da tuži, jer je Kosovo i Metohija deo druge države – Srbije,“ objašnjava Petronijević.

Ukoliko Priština uspe da se pripoji Albaniji, što su njihove aspiracije, onda bi jednog dana Albanija možda i mogla da se pojavi u tom smislu pred Međunarodnim sudom pravde.

„Ovo za sada su prazne priče. Odlučivati o tome da li je bio ili ne genocid je potpuna glupost inače. Oni su ohrabreni rečima koje je izrekao nemački ambasador u Srbiji kad je pomenuo genocid, vezano za bombardovanje SRJ, ali su prevideli da je on u stvari negirao postojanje genocida time što je izgovorio da je on sprečen bombardovanjem,“ napominje Petronijević.

On ističe da se na Kosovu može govoriti samo o genocidu nad Srbima jer je veliki deo ove teritorije etnički očišćeno proterivanjem više od 200 hiljada Srba.

„To je genocid koji su pripadnici terorističke organizacije OVK počinile nad srpskim i nealbanskim življem koje je ubijano, proterivano, mučeno, zatvarano i na kraju je iseljeno više od 200 hiljada Srba sa Kosova. Na taj način je faktički veliki deo teritorije Kosova i Metohije etnički očišćen od Srba čime su uništili etničku, versku, nacionalnu grupu, a to su sve četiri odrednice koje definišu genocid. Dakle, ni jedna od ovih odrednica nije počinjena od strane Srba prema Albancima ali jeste od Albanca prema Srbima,“ napominje Petronijević.

On tvrdi da je ovo prištinska strategija nastupa, odnosno napada, koja se odvija istovremeno sa pretnjama prema svedocima koji treba da daju dokaze o zločinima OVK pred Specijalizovanim sudom . To je i pokušaj da se unište dokazi u tekućim procesima.

„Pretnjom tužbe pokušavaju da prikriju ono što stvarno rade, a to je genocid nad pravdom. Ovo je jednostavno nastavljanje terorističkih aktivnosti nad radom suda jer se oni bave zastrašivanjem, otkupljivanjem, pretnjama i ucenama prema svedocima,“ ističe Petronijević.

Po njegovim rečima, i sama činjenica da se sudi pripadnicima OVK, a pre svega za zločine koje su počinili nad svojim sunarodnicima, Albancima, pa tek onda prema Srbima, dodatan je dokaz da Srbi nisu počinili genocid na Kosovu.

Komentari (1)

Marko

06.05.2021 09:25

Ako sam dobro razumeo, Srbija je napravila genocid, ali nema tehničkih mogućnosti da je neko tuži. Mislim da bi upravo naša zemlja, u saradnji sa EU, trebala napraviti istragu, da spere ljagu sa našeg imena. U inostranstvu smo postali poznati kao genocidni i kriminalci, pa da bar polovinu uklonimo.