Ramuš Haradinaj
Alo!/Ognjen Radošević
Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Prema njegovim rečima, srpske vlasti su dostavile pisane činjenice, ali i zapise sa zajedničkih konferencija sa ministrima spoljnih poslova država koje su povukle priznanja.

“Ministarstvo spoljnih poslova Kosova trebalo bi da bude u mogućnosti da pruži maksimalan dokaz, čak i službenim posetama onim zemljama za koje se pretpostavlja da su povukle priznavanje Kosova, kako bi ubedilo kosovsku javnost u svoje stavove. Suprotno tome, ostaje nam da, na žalost, više verujemo Srbiji nego ministru spoljnih poslova Kosova”, rekao je Muhadžiri.

Na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Kosova navodi se 116 zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Srpkinja nosila zastavu u Kosovskoj Mitrovici

prinstskrin/Kosovo online

Srpkinja nosila zastavu u Kosovskoj Mitrovici, Foto: prinstskrin/Kosovo online

Muhadžiri ne veruje da je stvaran broj o zemljama koje su priznale Kosovo, a koji se navodi od strane predstavnika kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

“Ne. Kosovo još uvek zvanično nema tačan broj zemalja koje su ga priznale, jer nedostaju zvanična svedočenja svih zemalja. Dakle, katastrofa je da Ministarstvo spoljnih poslova nije raelistično i treba da napusti političku igru a da prikaže stvarno stanje argumentima”, naglasio je Muhadžiri.

Politolog Ramuš Tahiri mišljenja je da Ministarstvo spoljnih poslova Kosova greši kada smatra da prema međunarodnim normama i međunarodnom zakonu priznanja koja su stečena, ne mogu da se povuku, samo za to što to nije nigde propisano.

“Po mom mišljenju, ovo je pogrešan stav i ne udovoljava istinu, jer nema “blanko” priznavanja. Povlačenje priznanja ili prekidi diplomatskih odnosa mogu se desiti, iz više razloga. Kosovo uzalud drži te države (na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova) a koje su priznale Kosovo izvesno vreme, ako sa njima nema diplomatske odnose ili ako nema podršku ovih država na međunarodnim agendama u vezi sa članstvom Kosova, dok tu podršku dobija Srbija”, ocenjuje Tahiri.

On situaciju vidi potpuno drugačije. Tahiri za Radio Slobodna Evropa kaže da je dijalog između Kosova i Srbije, Srbija u mnogim zemljama sveta predstavila kao razgovor o statusu Kosovo i ubedila te zemlje da zamrznu ili da povuku priznanje Kosova dok se ne postigne status koji bi prihvatila i Srbija.

“To je uspelo zato što se Kosovo nije predstavilo kao suverena i nezavisna država, već su mu predstavljena fusnotom i Rezolucijom SBUN 1244 i kao takve, mnoge zemlje su u dovedene u zabludu. Nismo imali ni priznanja i nismo imali članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. To znači, imamo zastoj u smislu unapređenja međunarodnog kosovskog subjektiviteta”, ocenjuje Tahiri.