Hrvatska vojska
EPA
Hrvatska vojska

EPA

Hrvatska vojska, Foto: EPA

"Podržavamo bilateralni dijalog između (tzv.) Kosova i Srbije (Beograda i Prištine) i nadamo se da će rešenje biti pronađeno, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s Donikom Grvalom, dodao da podržava i ukidanju viza EU za građane lažne države.

"Odlučili smo da na (tzv.) Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na (tzv.) Kosovu - Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost celog regiona", naveo je Radman.

Radman je dodao je da su "Hrvatska i (tzv.) Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose" i podsetio da je Hrvatska među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i najavio da će Hrvatska tzv. Kosovu donirati 10.000 vakcina protiv korona virusa.

Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala tzv. Kosovo i pre i posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja i da je sa Grlićem Radmanom razgovarala o spoljnopolitičkim prioritetima tzv. Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom

Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa tzv. predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani a onda i sa samozvanim premijerom Aljbinom Kurtijem.