Hajko Mas
EPA/Julien Warnand
Hajko Mas

EPA/Julien Warnand

Hajko Mas, Foto: EPA/Julien Warnand

Cilj je postizanje održivog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma imeđu Beograda i Prištine, navode ministri i ukazuju:

"Ovo nije vreme za političke manevre".

Ministri ocenjuju da nerešena situacija između dve strane ostaje faktor destabilizacije za ceo Zapadni Balkan, da tako i za celu Evropu ima bezbednosni značaj, kao i da ometa preko potreban ekonomski razvoj i politički napredak.

Navode da su iz tog razloga države članice EU imenovale jednog od najiskusnijih evropskih diplomata, Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana i ističu da su Francuska i Nemačka spremne da njemu i njegovom timu pruže snažnu političku, diplomatsku i ekonomsku podršku.

"Sada, nakon što je Lajčak prezueo svoju dužnost, krajnje je vreme za ponovno pokretanje dijaloga. Cilj je postizanje održivog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma imeđu Beograda i Prištine, koji reguliše sva otvorena pitanja i koji doprinosi regionalnoj stabilnosti", naveli su oni.

Priština

Alo!/ Dejan Briza

Priština, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Mas i Le Drijan podsećaju da su u aprilu 2019. godine šefovi država i vlada regiona, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, prisustvovali samitu u Berlinu.

Dodaju da je predsednik Makron izrazio spremnost da se drugi samit održi u Parizu, ali ističu da je preduslov za to spremnost za dijalog.

"Svesni smo brojnih otvorenih pitanja koja se moraju rešiti pre postizanja sporazuma. Tu nema ni prečica ni rešenja na brzinu, ozbiljan pristup zahreva dobro strukturisane, temeljite pregovore i to sa Evropskom unijom kao iskrenim posrednikom", navode oni.

Ističu da je potreban snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost, što se, kako kažu, može očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima, uz podršku šefa diplomatije EU Žozepa Borela, kao i Berlina i Pariza.

Kažu da je ohrabrujuće videti koliko pragmatično su Srbija i Kosovo do sada sarađivali preko granica u borbi protiv korona virusa, pozdravljaju odluku Prištine da se suspenduju stoprocentne takse na robu iz centralne Srbije i BiH i "očekuju da i Srbija pruži svoj doprinos".

Kosovo i Metohija, Prizren

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Prizren, Foto: Shutterstock

Osim toga, očekuju sprovođenje svih dogovora postignutih od 2011. godine između Beograda i Prištine u dijalogu, uz posredovanje EU.

"Ovo nije vreme za političke manevre. Aktuelna kriza će dodatno produbiti socijalne tenzije i političko nezadovoljstvo. Jačanje institucija, broba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te otvaranje ekonomskih mogućnosti za svakog - to znači ozbiljno shvatati zahteve građana. To je put ka budućnsoti koji mi predlažzemo. To je put na kome želimo da budemo uz vas", zaključili su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske.

Oni u tekstu navode da je korona virus preokrenuo svakodnevicu i sa sobom doneo rizik pooštravanja svih sukoba, naglašavanja ranjivosti i nejednakosti koji već godinama postoje u Evropi i svetu, da su toga svesni i spremni da se tom riziku zajedno suprotstave.

Navode da podrška i pomoć EU Zapadnom Balkanu zbog epidemije korona virusa još jednom potvrđuje posvećenost EU državama u regionu i evropskoj perspektivi regiona.