Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Liberalizacija viznog režima podržana je sa 49 glasova "za", 16 "protiv" i jednim uzdržanim glasom.

Iako se prethodno, u septembru 2018. i martu 2019. godine, u Evropskom parlamentu glasalo za liberalizaciju viza za građane Kosova, po proceduri posle evropskih parlamentarnih izbora održanih u maju ove godine, novom Evropskom savetu je potreban i novi mandat za pregovaranje o liberalizaciji.

PROČITAJ JOŠ:

Prema navodima medija, Francuska i Holandija imaju rezervi za davanje takvog mandata Evropskom savetu.

Na Zapadnom Balkanu je samo građanima Kosova potrebna viza za putovanje u zemlje Šengenske zone.

Podrška EP ne znači i bezvizni režim za Kosovo

Odbor za građanske slobode pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) na sastanku u Briselu ponovo je podržao viznu liberalizaciju za građane s pasošima tzv. države Kosovo.

Zastave EU

Youtube/Printscreen

Zastave EU, Foto: Youtube/Printscreen

Konačna odluka o bezviznom režimu za Kosovo i dalje je u rukama Saveta EU gde se o tome nije razgovaralo od 2018. godine, objašnjavaju u Briselu za Tanjug.

Ponovno glasanje u odboru LIBE, a na osnovu izveštaja izvestioca za viznu liberlazaciju Tanje Fajon, samo je potvrda već postojeće podrške koju je Evropski parlamement u više navrata, tokom 2018. i 2019. godine, dao preporuci Evropske komisije o ukidanju viza za stanovnike Kosova.

Otkrio užasnu tajnu koju kriju skladišta na Kosovu! Svi smo u opasnosti!

AUTOR: Informer/Alo.rs DATUM I VREME: 24.09.2019. 11:11 - 24.09.2019. 11:32 Frapantni podaci * Prema statističkim podacima, u posedu građana na Kosovu ima oko 250.000 komada ilegalnog oružja * Bivši potpukovnik KOS kaže da je teroristička OVK rasformirana, ali nije razoružana * Oružje je opasnost za Srbe na Kosovu Albanci na Kosovu kriju više od 250.000 komada ilegalnog oružja koje potiče od terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova".

Evropska komisija je u julu 2018. godine objavila da je Kosovo ispunilo sve uslove i predložila Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režim za građane Kosova.

I pored peporuke Evropske komisije i podrške Evropskog parlamenta, zemlje članice EU i dalje nisu postigle dogovor oko ovog pitanja.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da "nema novosti kada je bezvizni režim za Kosovo u pitanju" i podsećaju da je konačna odluka o tome na zemljama članicama EU.

Da bi Kosovo dobilo bezvizni režim za Šengen, trebalo bi da dobije podršku kvalifikovane većine u Savetu EU (više od 55 procenata članica sa najmanje 65 procenata stanovništva).

Pored zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, viznoj liberalizaciji za stanovnike s, kosovskim pasošima na prvom mestu protive se Francuska i Holandija.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (2)

Blagoje Jovovic

25.09.2019 07:59

To je lepa vest!!!

đorđe

27.09.2019 08:03

@Blagoje Jovovic - Naravno da je lepa. Neka se čopor hijena sakupi, neka pokažu ko kome pripada.