UČK
Tanjug/Kancelarija za KiM
UČK

Tanjug/Kancelarija za KiM

UČK, Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Godine 1985., na današnji dan, 1. maja, albanski teroristi su izvršili jeziv zločin nad nedužnim Srbinom Đorđem Martinovićem. 

Oni su nesrećnom čoveku kocem nabili polulitarsku bocu kroz anus u utrobu! Prema svedočenju hirurga flaša se zaustavila odmah ispod desnog porebarnog luka. Doktori su pred sobom imali najjeziviji slučaj u svojim karijerama.

Albanski separatisti su ovim potezom pokušali da zaplaše srpsko stanovništvo na Kosmetu i od tada praktično kreće sve intenzivnije iseljavanje Srba i ostalih nealbanaca.

U operaciji spašavanja nesrećnog čoveka učestvovala su trojica doktora, Srbin i dvojica Albanaca

Hirurg, dr Moračić je posle operacije samo izašao i izjavio:

– Prizor koji sam zatekao bio je jeziv!

Đorđe Martinović je posle toga operisan još tri puta, jednom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i dva puta u Londonu.

O ovom zločinu tada je pisala celokupna domaća i svetska štampa. Međutim, sve je išlo ka tome da se ceo slučaj zataška, za šta posebne zasluge ima Stane Dolanc, tada šef policije SFRJ. Postojala je bojazan da će se srpski narod dići na ustanak na Kosovu, pa je Dolanc u javnost plasirao priču kako je Đorđe Martinović sam se pokušao da oduzme život.

OVK, UČK, Šiptarski teroristi

Shutterstock

OVK, UČK, Šiptarski teroristi, Foto: Shutterstock

Da stvar bude jezivija, Dolanc je kroz smeh opisao ceo slučaj.

- Što se tiče slučaja Đorđa Martinovića obustavljena je svaka istraga, suđenja neće biti jer su moji kriminalistički organi utvrdili da se on sam povredio - rekao je tada Dolanc, a potom dodao:

- Žao mi je što je Đorđe Martinović srpski samuraj koji je nad sobom izvršio harakiri.

Na taj njegov komentar, svi prisutni novinari su se nasmejali!

Prema zvaničnom nalazu čuvenog proktologa dr Petera Holija iz Londona, koji je operisao Đorđa Martinovića, u svirepom zločinu učestvovale su najmanje tri osobe, i time je oborena tvrdnja tadašnjeg rukovodstva SFRJ da je Martinović hteo sam sebi da oduzme život. Dr Peter Holi je nakon operacije izjavio:

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

- Isključeno je svako samopovređivanje, zločin sam proučio sa svojim kolegama, posle uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju, nasilje su izvršile najmanje tri osobe.

Sumnja je pala na sestriće Sinana Hasanija, tadašnjeg predsednika SFRJ po ključu, protiv kojih je Velimir Cvetić, advokat Đorđa Martinovića pokrenuo istragu.

O "Slučaju Martinović" reditelj Milorad Bajić snimio je dokumentarne filmove "Strah od istine" i "Optužujemo". Međutim, i oni su jedini put prikazani u Domu sindikata u Beogradu 1986. godine. Posle toga stigla je zabrana prikazivanja!

Đorđe Martinović, mučenik sa Kosova je postao simbol i metafora stradanja Srba sa Kosova i Metohije, a kasnije su šiptarski teroristi krenuli da ubijaju, pljačkaju, siluju, otimaju redom. 

Đorđe Martinović je hvala Bogu, preživeo monstruozno iživljavanje od strane trojice Šiptara, umro je 6. oktobra 1999. godine kao težak invalid! Iza sebe je ostavio suprugu, tri sina, kćer i jedanaest unučadi.

Komentari (2)

Marija1967

01.05.2020 18:59

svi naši mučenici,koji su postradali,naplatiće im ovo kad tad,makar s onog sveta! Nešto Gospode mora biti!

Marija1967

01.05.2020 19:13

napišite nam šta se zbilo sa zlikovcima.za onog što je drmao skinuo i bacio krst s crkve znam da je umro u mukama od raka,a familija mu izginula.