Velika Albanija
Printscreen
Velika Albanija

Printscreen

Velika Albanija, Foto: Printscreen

Ovo je, ukratko, lukavi plan EU koji je prethodnih dana iznela Viola fon Kramon-Taubadel, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, koja inače priznaje da sebe smatra lobistkinjom za Kosovo, "ali ne plaćenom".

Sada je veliko pitanje: kako se Evropi dogodila fon Kramon? Da li je ovo zaista najbolje i najkreativnije što EU ima? Kako smo došli do njenog rafala opštih mesta, iako se do pre godinu-dve vodila ozbiljna debata na međunarodnom nivou o rešenju za kosovsko pitanje? Pominjani su modeli Olandskih ostrva, Južnog Tirola, dve Nemačke. Danas, na žalost, na stolu imamo "o-ruk" model, iliti "potpiši priznanje i ćao".

Političari kopiraju rešenja iz video-igrica

Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu, kaže da izjava nema veću političku težinu, ali da je ona deo šireg trenda koji pokazuje političko i intelektualno urušavanje u EU i SAD kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema.

- To je tipičan primer pojednostavljenog i činovničkog pristupa izuzetno složenom pitanju koje zahteva veliki intelektualni napor i vreme, a možda i nije rešivo u ovom vremenu. Ova izjava iznova pokazuje da već duže vremena u EU nema intelektualnog kapaciteta da se sagleda vreme i problemi u kojima živimo i predloži adekvatno rešenje. Situacija sa vakcinama to samo potvrđuje. Nažalost, slična je situacija i sa Sjedinjenim Državama. Dovoljno je setiti se ko su nekada bili savetnici za nacionalnu bezbednost predsednika, Kisindžer i Bžežinski, a ko je na tim pozicijama u poslednje dve decenije - kaže Pribićević.

Viola fon Kramon

printscreen/youtube

Viola fon Kramon, Foto: printscreen/youtube

On ističe da nedostaje kreativnost u pristupu složenim problemima, ali da je, na žalost, osnovno obeležje vremena u kome živimo "upravo nekreativnost".

- U političkom životu se kopiraju rešenja iz kompjuterskih igrica, pa imamo i situaciju u kojoj se ljudima, narodima i državama govori da ako uradiš to i to dobićeš 4 ili 10 bodova, a ako uradiš to i to otvorićeš poglavlje 369, a onda 422, i približićeš se svom cilju za 10 ili 15 godina. To svakako nije put za rešavanje složenih problema kao što su članstvo Srbije ili drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU, kosovski ili izraelsko-palestinski problem, na primer - upozorava Pribićević.

Toksični koktel bede, nacionalizma i velike Albanije

S jedne strane imamo spisak lepih želja izvestiteljke Fon Kramon, a s druge strane tragično stanje u protektoratu Kosovo. Korona kosi građane, vakcine nema, ekonomija je u sunovratu, odliv mozgova i mladog stanovništva je rekordan, a suprotno očekivanjima je čak i pad nataliteta tu najveći na čitavom Balkanu. 

Kobajagi nezavisno, a nepriznato; kobajagi država, a zapravo protektorat, Kosovo je jedna od najbesperpektivnijih pokrajina u Evropi, kako pokazuje niz najnovijih vesti i statističkih podataka. I diplomate odatle beže samo kad im se ukaže prilika.

Priština

WPA/VALDRIN XHEMAJ

Priština, Foto: WPA/VALDRIN XHEMAJ

Šta će se dogoditi takvom Kosovu ako bude međunarodno priznato? Šta bi tada proizveo toksični koktel etničkog zanosa, siromaštva, ideje velike Albanije i birokratske pasivnosti EU? Šta ćemo ako se sukob prelije u Makedoniju i Crnu Goru?

Možemo samo da strepimo. Jer, teško da iko vidi stabilnost i sigurnost u (samo)zavaravanju Fon Kramen da na Kosovu tema velike Albanije "nema nikakvu ulogu".

Vakcine su "opasne"?!

I dok tema velike Albanije očigledno nije opasna, potpuno suprotno se ocenjuje kampanja masovne vakcinacije u Srbiji koju su, inače, i najugledniji svetski mediji poput "Njujork tajmsa" ocenili kao veliku pobedu Srbije.

Fon Kramon smatra da se unutar EU "zanemaruju geopolitičke implikacije procesa vakcinacije u Srbiji", pre svega kada je reč o ruskoj vakcini "Sputnjik V".

Vakcinacija na mobilnim punktovima u Beogradu

Grad Beograd

Vakcinacija na mobilnim punktovima u Beogradu, Foto: Grad Beograd

O efikasnosti te vakcine, kaže, još ne postoje nezavisni podaci, a skandal s dopingom je pokazao u kojoj meri politika u Rusiji može da manipuliše s naučnicima, prenosi "Dojče vele" (DW).

Austrijski poslanik Lukas Mandl, drugi izvestilac za Kosovo, ocenjuje da "politika vakcinacije u Srbiji nije uspešna, nego opasna", jer se uklapa u pokušaje iz inostranstva da se izazovu sukobi unutar EU i da se ona na taj način podeli.

Igra dobrog i lošeg policajca

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da su posle odlaska Trampa Sjedinjene Države i EU postigle dogovor o partnerstvu i da nije isključeno da će to sada biti igra dobrog i lošeg policajca.

- Bajdenova administracija će insistirati na sporazumu o međusobnom priznanju, dok će EU imati relaksiraniji pristup. Miroslav Lajčak, koji je jedini merodavan zvaničnik, pominje sporazum o normalizaciji odnosa, što ostavlja prostor za različita tumačenja - kaže Popov.

Popov ističe da je sada neko "međustanje", pa da tako treba gledati i na sve izjave.

- Očekivaće se od Kosova formiranje Zajednice srpskih opština, pa će se ići dalje u pregovore, ali postoji i notorna činjenica: niti će Priština moći da ima kontrolu nad severom Kosova, niti će Beograd imati kontrolu nad područjem južno od Ibra. Za to mora da se nađe rešenje, a to nije ni malo jednostavno - kaže Popov.