Kosovo i Metohija, Srbija
Shutterstock
Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Taj zahtev napisao je ministar spoljnih Palestine Rijad el Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK-a.

Ako bi članice OIK-a prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila s velikim gubitkom podrške jer je nezavisnost tzv. Kosova priznalo 30 od 57 zemalja, koliko ih ima u toj organizaciji, a koje bi to priznanje, prema rečima ambasadora Nabhana, sada mogle da povuku.

Mohamed Nabhan

Printscreen/Youtube

Mohamed Nabhan, Foto: Printscreen/Youtube

- Prekid saradnje, tj. zamrzavanje saradnje moglo bi da znači zatvaranje ambasada ukoliko ih imaju u Prištini ili ako imaju neke ugovore, da ih stavljaju na led. To znači dosta toga - izjavio je Nabhan.

- Ukoliko Kosovo insistira na tome što radi, to sigurno sledi. To je drugi korak - rekao je ambasador.

Govoreći o stavu Palestine po pitanju priznanja Kosova, on je kazao da je i dalje isti i da ta zemlja ne priznaje Kosovo.

- Mi priznajemo rezoluciju 1244 i priznajemo Srbiju u granicama koje su definisane u toj rezoluciji. Prema tome, mi još uvek ne priznajemo Kosovo i to nećemo učiniti u skorije vreme - istakao je ambasador Nabhan.

Dragomir Anđelković

Medija centar

Dragomir Anđelković, Foto: Medija centar

Politički analitičar Dragomir Anđelković naveo je za „Alo!“ da je takozvano Kosovo napravilo veliku grešku što su priznali Izrael na način da prenesu ambasadu, jer je to kršenje rezolucije Ujedinjenih nacija i na taj način su se zamerili velikom broju islamskih zemalja.

- Mislim da je to za nas odlična vest. Srbija nikako ne treba da uradi tako nešto, Srbija mora da poštuje rezolucije Ujedinjenih nacija i da ni na koji način ne naruši bilo koji aranžman koji Ujedinjene nacije imaju. Ako želimo da otvorimo ambasadu u Jerusalimu, mi to moramo da uradimo u zapadnom Jerusalimu, koji je pripadao Izraelu do 1967. godine, ali nikako u istočnom Jerusalimu. Srbija treba pod hitno da se obrati svim tim zemljama i da im objasni da poštuje rezolucije UN, da ima predstavnika u Tel Avivu, a ne u Jerusalimu i da tražimo ne samo da prestanu da pružaju podršku takozvanom Kosovu već i da tražimo opozive priznanja - ističe Anđelković.

Kratkovida odluka i odličan politički manevar

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, u izjavi za naš list navodi da sada možemo videti da je odluka Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu bila kratkovida. - A pokazalo se i koliko je Vašingtonski sporazum bio katastrofalan po kosovske Albance i njihove separatističke težnje. Ono što je bilo jasno svima koji se ozbiljno bave politikom, to je izvanredan politički manevar predsednika Vučića u Vašingtonu, koji se sada samo potvrđuje - naveo je Rajić.