Hrvatska vojska
EPA
Hrvatska vojska

EPA

Hrvatska vojska, Foto: EPA

Ovo je mišljenje profesora dr Mitara Kovača, general-majora u penziji i osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma na vest da će Hrvatska na Kosovu i Metohiji formirati vojni kamp i povećati broj svojih vojnika.

HRVATSKI KAMP KRŠI REZOLUCIJU 1244

- Hrvatska uz još nekoliko država otvoreno učestvuje u podržavanju izgradnje lažne države Kosovo i sve to čini mimo postojeće Rezolucije UN i mimo mandata Kfora na Kosovu i Metohiji. Pojedine države NATO na čelu sa Hrvatskom se ponašaju kao okupaciona sila i zanemaruju činjenicu da njihov mandat mora biti usklađen sa međunarodnim aktima svojevremeno donetim vezano za Kosovo i Metohiju. Umesto toga oni nastupaju kao NATO snage koje sprovode volju vrhuške iz komande NATO-a - smatra profesor.

ISKLJUČITI HRVATSKU IZ MISIJE KFORA 

- Srbija zato ima pravo da zbog pristrasnog ponašanja Hrvatske, odnosno njenih vojnika u okviru Kfora, traži od Ujedinjenih nacija da oni budu udaljeni iz te misije jer ne doprinose miru već naprotiv svojim delovanjem čine sve da se taj deo Srbije što pre prizna kao nezavisna država - napominje profesor Kovač.

- Jasno je takođe da kamp ne bi služio samo za stacioniranje hrvatske vojske već bi se u njemu obavljala i obuka kosovske vojske, opremanje novim sredstvima, kao i osposobljavanje komandnih funkcija te tzv. vojske - napominje on.

AGRESIJA NA SRBIJU

Kovač ističe da je Hrvatska ovom projektu pristupila bez saglasnosti Srbije, što se na neki način može podvesti i pod čin agresije, s obzirom da radi o vojnom instaliranju jedne države na tlo druge suverene države.

- Shodno rezoluciji 1244, jedina vojska koja može biti prisutna na Kosovu i Metohiji je vojska Kfora i, kako se često zaboravlja, do hiljadu vojnika Srbije, što nikada nije realizovano - podseća Kovač.

Kako je najavljeno pre nedelju dana u Zagrebu, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić posetio je Prištinu pri čemu je nadograđen Memorandum o razumevanju iz 2021 godine po kome se podrazumeva pomoć Hrvatske Kosovu u svim oblastima, uključujući i pomoć pri obuci kadrova za vojne strukture Kosova. Jedna od tačaka Memoranduma je i izgradnja hrvatskog vojnog kampa, koji po rečima hrvatskog ministra treba da doprinese stabilnosti. On je takođe reko da misija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije i da se zbog toga povećava broj vojnika u hrvatskom kontingentu Kfora.

Komentari (3)

R. S

07.05.2021 01:54

Al ovi Hrvati mnogo traže djavola

zoran

07.05.2021 05:10

To se lako resava. Date vest da cemo otvoriti najvecu Rusku vojnu bazu u Srbiji. I resite problem.

sara

07.05.2021 10:32

NATO je pod okriljem i kontrolom Amerike i ovo je isto kao sa Rusijom!!!. Amerika i NATO koriste Ukrajinu da izaziva Rusiju, naravno u svoju korist!!!. To isto rade i sa Hrvatskom da izaziva Srbiju!!!.