Kosovo i Metohija
Printscreen
Kosovo i Metohija

Printscreen

Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

Ona je u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, povodom izbora Džoa Bajdena za predsednika SAD, podsetila da je Priština blisko sarađivala sa Bajdenom dok je bio potpredsednik SAD.

- On je bio naš glas u vreme kada nismo imali glas i on je bio jedan od ljudi koji su bili uz Kosovo kada je Kosovo imalo malu podršku diplomata ili političara - rekla je Osmani.

Kad je reč o dijalogu, rekla je da nije vreme za nastavak, te da bi prištinske institucije trebalo da odvoje malo vremena, konsultuju se među sobom i stvore jedinstveniji stav o dijalogu.

- Treba izvršiti ponovnu procenu dosadašnjeg procesa, o čemu se pregovaralo, kako je pregovarano, šta je postignuto, ma koliko malo postignuto - rekla je Osmani.

- Moramo napraviti korak unazad u procesu dijaloga, posebno nakon nedavnih izjava gospodina Lajčaka, koji je tražio od Kosova da podstakne izmenu Ustava po pitanju pridruživanja. Dakle, politički i institucionalni lideri Kosova trebalo bi da sednu kako bi detaljno potvrdili svoje stavove o ovim temama - rekla je ona.

Osmani nije htela da odgovori na pitanje da li na KiM trenutno postoji institucionalna nestabilnost, zbog hapšenja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, nego je rekla da, "bez obzira na to", u stvari treba stalno da se ponavlja kako je "Srbija činila zločine na tzv. Kosovu".

Kada se radi o Specijalnom sudu, i pojedinim stavovima da se tu sudi jednoj etničkoj pripadnosti, ona je rekla da su na zasedanjima skupštine u Prištini izneti i ti i stavovi da ne postoji pravda za zločine koje je počinila Srbija, ali da su i Hašim Tači i Isa Mustafa insistirali da se formira Specijalni sud po svaku cenu.

- Kako su tada rekli kao poslanici, sledeća opcija bila bi mnogo strašnija, a to bi bilo uspostavljanje Specijalnog suda od strane Ujedinjenih nacija, gde tada zakoni Kosova ne bi bili priznati, vratili bismo se u vreme UNMIK-a, gde bi UN dobila dodatna ovlašćenja na polju pravosuđa i spoljne politike rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, to je bio teret koji je snosila koalicija koja je tada bila na vlasti i koja je uz pomoć dve trećine poslanika uspela da izmeni tzv. Ustav i Specijalni sud uvede kao deo našeg pravnog sistema.

- Uprkos argumentima koji se sada iznose, ovaj Sud je međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo ratifikacijom međunarodnog sporazuma u to vreme između predsednice (Etifete) Jahjage i Evropske unije. Drugo, taj sporazum pretvoren je u ustavni amandman - rekla je Osmani.