Kosovo, skupština
AP
Kosovo, skupština

AP

Foto: AP

Lider DSK, Isa Mustafa, izjavio je da ne zna da li će se danas sastati sa predsednikom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, ali je dodao da njegova strana ulaže napore za postizanje sporazuma.

Govoreći na skupu povodom 30. godina od osnivanja DSK, Mustafa je podsetio da je razlika u broju poslanika između dveju stranaka minimalna, kao i da je DSK stranka koja ima demokratsko iskustvo i tradiciju.

„DSK je pokazala spremnost da sarađuje sa Samoopredeljenjem. Verovali smo da deljenje odgovornosti treba da bude u skladu sa poverenjem koje smo dobili od građana. Ulažemo napore da postignemo ovaj sporazum koji pruža četverogodišnju koaliciju. U našim naporima da postignemo sporazum, svesni smo političkih razlika, ali želimo da ispoštujemo želju građana i pronađeno način da prevaziđemo te razlike kao što smo to čini i dok smo bili opozicija", rekao je Mustafa.

Dodao je da je zajednički pristup dveju stranak podela odgovornosti u skladu sa podrškom dobijenom od građana.

"Želimo da bez pritisaka i bez anti-koalicione kampanje napravimo koaliciju koja je će biti u vlasti u naredne četiri godine. Smatramo i da i Samoopredeljenje takođe trebalo da se suoči sa rezultatom i prizna da nas deli smo jedan poslanik", rekao je Musafa, preneo je portal Ljajmi.

Dve stranke su o zajedničkom nastupu pregovorale uoči izbora na koje su ipak izašle odvojeno, jer nisu mogle da se dogovore o tome ko će biti kandidat za premijera Kurti ili predstavnica DSK, Vjosa Osmani.

Pregovore o zajedničkom formiranju vlasti dve strane su nastavile nakon izbora, ali ni nakon dva meseca nema rezultata tih razgovora, zbog neslaganja oko podele vlasti.