kosovska policija
Tanjug
kosovska policija

Tanjug

kosovska policija, Foto: Tanjug

Vitia je kao predvodnik radne grupe za upravljanje pandemijskom krizom, u kojoj su i tri ministra kosovske vlade u ostavci, zahvalio građanima na poštovanju dosadašnjih mera ograničenja kretanja ali i dodao da su one, sada kada se broj zaraženih povećao, nedovoljne.

„Od 15. aprila, od 06:00, zabranjeno je kretanje fizičkih lica, izvan njihovih domova i stanova, osim osoba starijih od 16 godina kojima je dozvoljeno kretanje radi nabavke hrane, lekova i higijenskih sredstava, kao i za završavanje obaveza poput plaćanja računa na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja na ličnim kartama, i to samo jedan i po sat dnevno. Za strane državljane koji nemaju kosovsku ličnu kartu njihov raspored se zasniva na poslednjem broju pasoša“, kazao je Vitia.

Za osobe mlađe od 16 godina biće dozvoljen izlazak takođe u vremenskom periodu od sat i po vremena, ali sa njima mora biti član uže porodice.

Ova mera važi i za strance, a njihovo kretanje uređivaće se na osnovu poslednja dva broja pasoša.

U vožnji biće dozvoljeno da u automobilu bude najviše jedan putnik, prenosi Koha.

Kosovski ministar zdravlja ujedno je zamolio sve ljude starije od 65 godina da ne napuštaju svoje domove.

„Možda se čini da su mere rigorozne, ali iskustvo drugih zemalja naučilo nas je da sutra može biti prekasno i da ćemo i dalje biti primorani da preduzimamo ove mere“.

Vitia predviđa da će se broj slučajeva koronavirusa vidno povećati pre nego što dođe do njegovog opadanja.

Kako je naveo, sve odluke koje su u suprotnosti sa novim, smatraju se poništenim, prenosi Koha.

Međutim, kako se navodi na sajtu kosovskog ministarstva zdravlja, da bi se omogućilo funkcionisanje institucija i privrede, napravljeni su pojedini izuzeci, te je dozvoljen:

1. Slobodan promet privrednim subjektima i institucijama navedenim na listi priloženoj kao Aneks l ove odluke. Ovo će biti javno objavljeno i svi oni privredni subjekti kojima je dozvoljeno biće obavešteni.

2. Slobodan prevoz robe i pružanja usluga radi obezbeđivanja funkcionisanja lanca snabdevanja – kao procesa koji uključuje proizvodnju sirovina, preradu i usluge sve do transporta proizvoda, distribucije i prodaje krajnjem potrošaču – za aktivnosti dozvoljeno prema institucijama navedenim u listi priloženoj kao Aneks l ove odluke.

Uz posebne dozvole za promet i samo radi zadovoljenja potrebe institucija, slobodan promet dozvoljen je za „osnovno osoblje“ državnih institucija.

Priština

Tanjug/Sava Radovanović/Arhivska

Priština, Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Arhivska

Samo za obavljanje službenih dužnosti, slobodno kretanje dozvoljeno je za institucije na listi priloženoj kao Aneks ll ove odluke.

U slučaju nužde dozvoljeno je napustiti kuću/stan, radi lečenja u zdravstvenoj ustanovi.

Kretanje je dozvoljeno pojedincima u slučajevima kada je potrebno zbrinuti jednog ili više pacijenata ili jednu ili više osoba sa invaliditetom.

Zabrana kretanja osoba izvan njihovih domova/stanova se ne primenjuje u slučajevima žrtava nasilja u porodici. Žrtvama porodičnog nasilja dozvoljeno je da napuštaju svoje domove/stanove kako bi utočište tražili na alternativnoj lokaciji.

Strogo je zabranjeno napuštanje kuća/stanova iz bilo kojeg drugog razloga osim gore navedenih, uključujući društvena okupljanja, porodične posete itd.

ll. Za one opštine koje su u karantinu ili će na osnovu preporuka NIJZ biti, ulazak i izlazak iz opština biće zabranjen osim u sledećim slučajevima:

Uz posebnu dozvolu i samo za obavljanje prevoza robe i vršenja usluga radi osiguranja lanca snabdevanja – kao proces koji uključuje radnje od sirovina u proizvodnji, preradi i usluga do prevoza proizvoda, distribucije i prodaje krajnjem potrošaču – za dozvoljene aktivnosti prema institucijama predviđenim u spisku priloženom kao Aneks l ove odluke.

Pored prevoza robe i usluga radi obezbeđivanja lanca snabdevanja ulazak i izlazak iz opština nije dozvoljen privrednim subjektima ili njihovim radnicima.

Uz posebnu dozvolu i samo radi zadovoljenja potreba državnih institucija, slobodan promet dozvoljen je za „osnovno osoblje“ ovih institucija.

lll: Tokom dozvoljenog kretanja prema izuzecima navedenim u tačkama l i ll, fizička lica su dužna da:

– drže usta i nos pokrivenim maskom, šalom ili drugim predmetom

– uvek održavaju razdaljinu od dva metra od drugih osoba