Kosovo
Profimedia
Kosovo

Profimedia

Kosovo, Foto: Profimedia

Sa zastavama OVK, kako drugačije! U Prištini su juče obeležili 12 godina od jednostrane proglašenja nezavisnosti (17. februar 2008), ali u ovom trenutku takozvana država Kosovo, koju ne priznaje više od polovina članica UN, ili ako vam je draže nešto više od pet milijardi ljudi na planeti (ukupno na zemlji živi nešto manje od osam milijardi stanovnika).

U prištinskoj skupštini, koju su ukrasile zastave terorističke organizacije OVK, juče nije bilo poslanika Srpske liste, a sednici su prisustvovali članovi kosovskog zaštitnog korpusa, ambasadori zapadnih zemalja...

Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Marko Ðurić, direktor Kancelarije za KiM, navodi da je 17. februara 2008. pogaženo međunarodno pravo i da Srbija nije poražena, već je nastavila borbu.

95 država ne priznaje

Kosovo Kosovo nije član UN

Kosovo nije član Interpola

Kosovo nije član Uneska

„Želim da podsetim da su Povelja UN i Ustav Srbije važeći akti. Pozivajući se na pravo i pravdu, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, uspeli smo da u prethodnih nekoliko godina dovedemo do povlačenja 18 priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM“, kazao je Đurić i dodao da je do sada sprečeno članstvo Kosova u 12 velikih međunarodnih organizacija, od Interpola i Uneska do Svetske carinske organizacije...

Stav Srbije je, kazao je Đurić, da nema političkih pregovora dok su takse na snazi, ali da Beograd nastoji da se poveže sa svojom južnom pokrajinom želežnicom i avio-linijom. Upitan da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da je sve urađeno „njemu iza leđa“ u vezi s potpisivanjem pisama o namerama u Minhenu, Ðurić kaže da je uvek strahovao od sadržine dokumenata, ali da je ponosan na pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije do Prištine, završetak auto-puta i uspostavljanje avio-linije.

Traje sukob Tačija i Kurtija, i Rama iskulirao Aljbina

Kosovske bezbednosne snage obeležile su godišnjicu jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti dvema ceremonijama - jednom za Hašima Tačija i drugom za Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani. Interesantno, Tači nije ni prisustvovao jučerašnjoj sednici parlamenta, a bilo je primetno i odsustvo albanskih zvaničnika, odnosno premijera Edija Rame.

Kosovo

Profimedia

Kosovo, Foto: Profimedia

Za Amerikance je OVK bio teroristička organizacija dok ga Holbruk nije skinuo sa liste

Američki kongresmen Stiv Stivers iz Ohaja je jednom prilikom objasnio zašto je CIA 1998. bez objašnjenja „skinula OVK sa liste terorističkih organizacija“.

- Mi našu listu terorističkih organizacija često menjamo, na svakodnevnoj bazi se ubacuju i skidaju imena s nje. Ima mnogo komplikovanih faktora koji određuju ko će biti na listi. Zaista ne znam kako je došlo do toga da OVK bude skinut sa te liste, ali to se dogodilo nakon što se američka delegacija predvođena Ričardom Holbrukom pred kamerama srela sa borcima OVK. Pretpostavljam da je postojao politički pritisak da se uklone sa liste terorističkih organizacija kako se američka delegacija ne bi obrukala, ali podvlačim da zaista ne znam zašto je to na kraju urađeno - rekao je on.