Kosovo i Metohija, Srbija
Shutterstock
Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Predstavljajući nalaze i preporuke u Euleksovom prvom javnosti dostupnom Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa, Koster je, međutim, naveo i da se previše predmeta vraća na ponovno suđenje, preterano oslanjanja na sudski pritvor kao bezbednosnu meru, često bez dovoljnog obrazloženja i nedoslednno primenjuju načela unakrsnog ispitivanja i objave presuda.

Pored toga, neophodna je dugoročna strategija za rešavanje zaostalih građanskih predmeta koji se tiču privatizacije pri Posebnoj komori Vrhovnog suda i potrebno je preduzeti korake i za rešavanje prekomernog trajanja imovinskih parničnih postupaka i mnogih odlaganja kojima podležu ovi predmeti.

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark podvukao je dve jedinstvene karakteristike rada Misije EU u nadgledanju pravosuđa: prvo da Misija uživa pun pristup pravosuđu, tužilaštvu i policiji, koji su joj takozvane kosovske vlasti odobrile u junu 2018. godine, kada su Euleksu postepeno ukinute izvršne funkcije u pravosuđu.

Druga karakteristika je da nadgledanje koje Misija vrši pokriva čitav lanac sistema krivičnog pravosuđa, kao i određene aspekte sistema građanskog pravosuđa.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Prezentacija prvog javnosti dostupnog Izveštaja o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa, održana je u sedištu Euleksa u Prištini i okupila je predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima vladavine prava, medija i međunarodnih organizacija aktivnih u oblasti pravosuđa.

Izveštaj pokriva period od septembra 2019. do sredine marta 2020. godine i sadrži nalaze nadgledanja 107 predmeta i 312 pretresa, kao i konkretne preporuke takozvanim kosovskim organima za unapređenje pravosudnog sistema.