Izbori na Kosovu
Tanjug/AP
Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

Srpska lista na ovim izborima osvojila je pobedu u svim srpskim sredinama.

Ko će biti vlast na Kosovu? Šta ovako uspostavljena pobeda albanskih stranka znači za Srbe i nastavak dijaloga sa Prištinom?

PROČITAJ JOŠ:

Sagovornici Sputnjika politički analitičar sa Kosova Drako Dimitrijević i Demo Beriša kažu da će o tome ko će od Albanaca sutra sesti u premijersku fotelju odlučiti stranci.

Dimitrijević kaže da i pored toga što po trenutnim rezultatima vladu u Prištini mogu da formiraju „Samoopredeljenje“ stranka Ise Mustafe, ne veruje da u toj vladi neće sedeti i PDK, to jest, Veselji.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

Pobeda ali...

„Srpska lista će dobiti po svemu sudeći svih deset mandata a moguće i jedan više, što je apsolutna pobeda. Međutim, ostaje da se vidi ako Kurti bude jedan od koalicionih partneri u ovoj vladi da li će Srpska biti deo vlade jer su iz Samoopredeljenja više puta najavljivali da to može biti bilo ko iz srpske zajednice. Svi znamo da oni imaju radikalne stavove i prema kosovskom pitanju i prema manjinskim zajednicama,“ kaže Dimitrijević.

S druge strane, on dodaje da je Srpska osvojila dovoljno glasova da će imati dovoljnu težinu da bi pregovarala sa budućom vladom u Prištini.

Ni Osmani ni Kurti

Po njegovim rečima, najveće šanse da bude budući premijer ima Vljosa Osmani, kandidat iz stranke Ise Mustafe, ali naglašava da su razlike u glasovima male i da treba sačekati konačne rezultate.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

Beriša ne misli da bi Osmanijeva bila dobar izbor za premijera posebno ne ako se tiče nastavka pregovora sa Beogradom.

„Aljbin Kurti i Vljosa Osmani su rekli da će onaj ko bude pobednik na izborima dobiti mandat. Ali zanimljiva je izjava Veseljija koji je rekao da će, ako ne dobije na izborima, podneti ostavku. S obzirom da je Osmanijeva rekla da neće u koaliciju sa Veseljijem, mislim da će presudnu reč o tome ko će činiti prištinsku vlast dati četvrti igrač — američka ambasada,“ siguran je Beriša.

Beriša takođe kaže da postoji velika mogućnost da svako sa svakim tu napravi većinu, odnosno da sve tri stranke budu u vladi.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

A Pacoli…

„Mandat za sastav vlade će dobiti pobednik na izborima ili onaj ko će moći u roku od 15 dana da obezbedi potrebnu većinu od 61 poslanika u Parlamentu. Trenutno niko od njih ne može sam to da obezbedi tako da će morati da sarađuju, osim ako se ne promeni nešto u plasmanu partije Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija. U tom slučaju, zvisiće od toga kome će se oni prikloniti“, kaže Beriša.

Pregledano 80 odsto glasova! Ovakve rezultate niko nije očekivao!

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača. * Vanredni parlamentarni izbori održani su danas na Kosovu i Metohiji * Nakon 80 odsto pregledanih listića Samoopredeljenje vodi * Kurti najavio da će sutra razgovarati sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) kako bi krunisali promene i formirali vladu Vanredni parlamentarni izbori danas su održani na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru, a zatvorena su u 19.00 časova.

On podseća da je ideja albanskih stranaka da sami, bez Srpske liste, formiraju vlast, i zbog toga veruje da će ove tri albanske stranke naći zajednički jezik.

Bedžet Pacoli

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bedžet Pacoli, Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Iz LDK su odbili da odgovore na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju ali su ponovili da to sigurno neće biti PDK".

Prema podacima izlaznih anketa, prva dva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova. Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede ih Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Hardinajau u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova, sa 10,58 odsto glasova.

BONUS VIDEO: