Kosovo, skupština
AP
Kosovo, skupština

AP

Kosovo, skupština, Foto: AP

Kosovsko ministarstvo finansija upozorilo je da, ukoliko do 31. marta ne bude usvojen Nacrt budžeta, neće biti moguće vršiti novčane transakcije, osim onih koje se odnose na otplatu javnog duga.

„Nijedna budžetska organizacija ili drugi javni organ ne može odobriti bilo koji trošak ili isplatu dok novi Zakon o aproprijacijama ne bude odobren", saopštilo je ministarstvo, preneo je prištinski Zeri.

Navodi se da su ministarstvo i trezor ovlašćeni da vrše samo plaćanja za vraćanje javnog duga koji je zakonito pribavljen u trenutku kada te isplate dospevaju.

U slučaju da do takve situacije dođe, biće obustavljene sve isplate bezbednosnim agencijama državnoj službi, penzije i socijalna pomoć, kao i se druge budžetske obaveze od 28. februara, odnosno 31. marta, upozoreno je iz resora finansija.

Stoga je, navodi se, potrebno formirati parlamentarne odbore u kosovskom parlaamentu, koji će moći da se bave Nacrtom zakona o budžetu za 2020. godinu.

Ukazuje se da vlada koja je u ostavci nema ovlašćenja da odobri Nazrt budžeta, koji je i politički dokument koji odražava strateške ciljeve i program vlade.