Kosovo
AP/Darko Vojinović
Kosovo

AP/Darko Vojinović

Kosovo, Foto: AP/Darko Vojinović

Evropski zvaničnici uputili su vlastima u Beogradu poruku da je EU spremna da se kosovska kriza reši razgraničenjem, ali samo tako da se 'granica' sa pola Kopaonika pomeri u podnožje ove planine!

Kako se saznaje, ova 'nepristojna ponuda EU' stigla je u Beograd pre desetak dana diplomatskim kanalima. Evropljani su poručili da su spremni da prihvate dogovor Srba i Albanaca o razgraničenju, ali jedino pod uslovom da se to odnosi samo na administrativnu liniju na Kopaoniku, dok o severu pokrajine i želji Šiptara da Kosovu pripoje i takozvanu 'preševsku dolinu' neće da pričaju.

Probni balon

Zapadni lideri, tvrde naši odlično obavešteni izvori, u poruci su istakli da su spremni da Srbiji 'daju ceo Kopaonik' kako bi se kriza s Albancima konačno rešila.

ŽIVIM SA DVA METKA I 50 GELERA U TELU Stravična ispovest bivšeg vojnika Vojske Jugoslavije koji je uspeo da preživi napad albanskih terorista

- Od 1999. godine Srbija ne kontroliše ceo Kopaonik. Na oko 300 metara od Pančićevog vrha patroliraju vojnici KFOR... Evropska unija sada neformalno nudi Beogradu da se ta 'granica' koriguje i da Srbiji pripadne ceo Kopaonik. Time bi se, kako su oni zamislili, stavila tačka na pregovore u Briselu. U njihovoj 'ponudi' se uopšte ne spominje sever Kosova ili želja Albanaca da lažnoj državi pripoje i takozvanu 'preševsku dolinu'... - objašnjava izvor.

Niko juče zvanično nije želeo da komentariše ova saznanja. Na drugoj strani, Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da je očigledno da je u EU zavladala nervoza zbog zastoja dijaloga i lokalnih izbora na severu Kosova.

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

- U situaciji kad Berlin uporno ponavlja da ne pristaje na promenu 'granica' Kosova, nudi se 'koncesija' nad Kopaonikom, čime bi se Srbiji dalo 'nešto malo za sve'. U pitanju je, u stvari, jedan od niza probnih balona. Modaliteti EU i SAD su različiti, ali je cilj istovetan, a to je srpsko priznanje tzv. Kosova i njegov prijem u UN i NATO - podvlači Paić.

Nerealan predlog

Istoričar i analitičar Nemanja Starović ocenjuje da bilo koje održivo rešenje za problem Kosova mora na celovit način da tretira sva otvorena pitanja, od teritorije, preko prava Srba na Kosovu, do statusa naše verske i kulturne baštine.

HRAM HRISTA SPASA U PRIŠTINI I DALJE ODOLEVA NAPADIMA ALBANACA Planiraju da ga sravne sa zemljom, izgrade " muzej genocida", a sad ga koriste kao javni toalet i deponiju

- Razgraničenje, kao jedan od ključnih principa svakog eventualnog sporazuma Beograda i Prištine, moralo bi podrazumevati realistična rešenja, zasnovana na faktičkom stanju i postulatima pravičnosti. U tom smislu, pomeranje administrativne linije u rejonu Kopaonika, koje ne bi podrazumevalo punu integraciju severa Kosova i delova Kosovskog Pomoravlja u državno-pravni sistem Srbije, ne može predstavljati održivo rešenje. Ne vidim kako bi Beograd mogao da prihvati tako nešto - zaključuje Starović.

Komentari (1)

Špejtim

25.05.2019 09:46

ja sam za to da se šiptarima pored Kopaonika dâ i Zemun i Novi Beograd .Ali pre toga da naša vojska siđe na kosovo jedno mesec dana, pa ono što pretekne neka doše u Srbiju