Bil Klinton Toni Bler
AP
Bil Klinton Toni Bler

AP

Bil Klinton Toni Bler, Foto: AP

Amerikanci, Britanci i drugi članovi NATO slali su svoje "specijalce" na Kosovo koji su, između ostalog, obaveštajnim radom radili za albanske teroriste, tvrde general i narodni poslanik SRS Božidar Delić i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Govoreći o pisanju medija da je Bil Klinton 1999. slao čak 400 američkih specijalaca da se bore na strani OVK, Božidar Delić, general u penziji, kaže da je sigurno da Amerikanci nisu slali mirotvorce, već ubice, te da su znali da ih ima još 1998. godine.

- Postojala je jedna posmatračka misija, misija KDOM (Kosovska diplomatska posmatračka misija), o kojoj se inače malo govori. Činile su je većinom diplomate iz ambasada, a najviše je bilo Amerikanaca, njih više od 150. Ova misija nije imala nikakve obaveze, išli su slobodno po teritoriji i bili su u neprekidnom kontaktu sa OVK. Samim tim mnogo su radili i na davanju obaveštajnih informacija evropskoj posmatračkoj misiji u Albaniji. Dakle, pratili su raspored naših jedinica, raspored graničnih organa i ovi detalji su davani OVK kako bi lakše prošli granicu i uneli naoružanje – priča general Delić za Pink.

"VELIKA ALBANIJA" ĆE ZAPALITI BALKAN Tačijeva izjava razbesnela, a onda je ovaj Srbin izrekao sve: Ubili ste Danila u krilu trudne majke, silovali devojčicu u selu Klečka! Vi ste lažov i zločinac!

Kada je zvanično oformljen OEBS, dogovor je bio da se misija KDOM pretopi u OEBS, što su uradili svi sem Amerikanaca, kaže Delić.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da su postojale dve vrste specijalaca: obaveštajni oficiri i obaveštajci, kao i specijalci u specijalnim jedinicama (poput SAS jedinica). Obaveštajne oficire je, kaže, snimao na području Košara u vreme najžešćih borbi.

Bil Klinton i Džordž Buš

Tanjug/AP

Bil Klinton i Džordž Buš, Foto: Tanjug/AP

- Kada sam ih pitao zašto se čuje tolika pucnjava uz samu granicu, na albanskoj karauli, govoreći im da tuda prolaze teroristi OVK švercujući naoružanje a da oni to ne vide, dobio sam objašnjenje sledeće: "Verovali ili ne, deca se tu igraju sa puškama". To govore posmatrači koji su obaveštajni oficiri - tvrdi Drecun.

KO SU MILIJARDERI KOJI SPONZORIŠU PRIŠTINU? Albanski vladari i finansijeri iz senke krvavim novcem otkupljuju nezavisnost: Klintonov sponzor, vlasnik fabrike "Zastava" i trgovac oružjem!

Čak je i Pedi Ešdaun, navodi, bio britanski specijalac za "tajne i priljave aktivnosti". Delić je podsetio da je Ešdaun proveravao stanje naoružanja OVK kao izaslanik britanskog premijera Tonija Blera. Tom prilikom je rekao da će obavestiti premijera Blera da OVK nema adekvatno, kvalitetno oružje.

"NIJE UBIJEN DIJALOG, ALI JE DETE BOLESNO" Mnogi upiru prste u ovu ženu i krive je za sve probleme Beograda i Prištine, najveću packu dobila je od vođa dve moćne države! Sudbina je neizvesna!

- To verovatno znači da Bler treba da im nabavi bolje - izjavio je general Delić.

- Pripadnici službe bezbednosti prištinskog korpusa tada su otkrili par špijunskih grupa koje je formirao Vilijam Voker od Albanaca i ostavio da nakon povlačenja posmatračke misije OEBS-a javljaju pozicije naših snaga. Sve ovo spada u domen specijalnih aktivnosti. Tu su i obaveštajci, pripadnici diplomatskih misija, kao i pripadnici specijalnih jedinica – kaže Drecun.