Savet bezbednosti
Profimedia.rs
Savet bezbednosti

Profimedia.rs

Savet bezbednosti, Foto: Profimedia.rs

Na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku raspravljalo se o izveštaju o situaciji na Kosovu i pre svega o upadu jedinica ROSU na sever Kosova i hapšenju i maltretiranju Srba.

Savet bezbednosti

AP/Kim Haughton

Oštru raspravu vodili su ambasadorka Kosova u SAD Vlora Čitaku i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Sve je bilo kao i očekivano, Velika Britanija i SAD dale su podršku akciji ROSU, Rusija je bila oštro protiv.

"U SRBIJI JOŠ BROJE VOJNIKE" Najveći britanski list traži da NATO ostane jer Prištini preti VELIKA OPASNOST, ali imaju i skriveni lični cilj!

Kina je istini za volju podržala Srbiju i stala na njenu stranu, ali ipak predstavnik Pekinga izrekao je mnoge čudne stvari.

"Kina smatra da je najbolji način za rešavanje kosovskog pitanja dogovor Beograda i Prištine u okvirima Rezolucije 1244", rekao je predstavnik Kine.

On je rekao da je stav Kine jasan i da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da podržava napore za pronalaženje političkog rešenja.

ENVER SE HVALI TAJNIM PLANOM! "Da ne zalazim u detalje, sporazum o priznanju najkasnije marta 2020"

Kineski diplomata je izrazio nadu da će zainteresovane strane "staviti narod na prvo mesto" i uzdržati se od zaoštravanja situacije.

Prema njegovim rečima, važno je da Savet bezbednosti UN ostane u toku s dešavanjima na Kosovu i pomogne Beogradu i Prištini da dođu do sporazuma.

Kina sada insistira na poštovanju Rezolucije 1244 iako za njeno donošenje nije glasala, već je zbog Beograda bila uzdržana.

"PRIJATELJICE KOSOVA, PRIMITE OVAJ POKLON" Olbrajtova održala zapaljiv govor u Prištini, Tači pao na kolena, počeo da joj se ulizuje, pa otkrio SVOJ DAR! (FOTO)

Međutim, Кina ostala uzdržana prilikom donošenja Rezolucije 1244, zbog kritikovanja NATO agresije, naročito zbog bombardovanja njene ambasade.

Njeni predstavnici su izjavili da je sukob trebalo da reši Vlada SR Jugoslavije i njeni građani i da se suprostavljaju stranoj intervenciji. Međutim, kako je SRJ prihvatila mirovni predlog, Кina nije stavila veto na rezoluciju.

Od tada, Kina je uvek u svojim stavovima blaga na sednicama SB UN, ali i uvek ističe da je za poštovanje teritorijalnog suvereniteta Srbije na Kosovu.