Priština, Albanci, Kosovo
EPA
Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Menković kaže da su mu samo saopštili da je kuća bespravno izgrađena na opštinskom zemljištu i da su mu onemogućili da priđe svojoj kući koja je porušena jutros bagerima.

Naveo je da je kuća površine 250 kvadratnih metara izgrađena na placu od pet ari 1996. godine, ali da u njoj nije živeo iz bezbednosnih razloga, jer se nalazila u potpuno albanskom okruženju.

"Sa porodicom, majkom, suprugom i troje dece živimo svih ovih godina kao podstanari u kući čiji je vlasnik moj stric. Radim u školi u Cernici kao čuvar za 20.000 dinara. Proces legalizacije kuće sam pokrenuo pre tri godine, slučaj je na sudu, ali nisu sačekali konačnu presudu, već su mi porušili kuću", ispričao je Menković za Kosovo onlajn.

Predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Srđan Mitrović oštro je osudio ovaj čin, nazvavši ga vandalskim i nezakonitim.

Mitrović je ocenio da se radi o pritisku i maltretiranju preostalih Srba u ovom multietničkom selu i da ovaj dogadaj nije jedini, već jedan u nizu pokušaja pritiska na preostale Srbe da se isele.

Navodi da je Opština Gnjilane tokom devedesetih godina prošlog veka dodelila plac za gradnju kuće ovoj porodici.

"Ova porodica poseduje urednu dokumentaciju o tome, ali koju kosovska Opština Gnjilane nije uvažila kao relevantnu", naveo je on u saopštenju koje prenosi RTV Puls.

O tome je obavestio i ministra za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibora Jevtića i predstavnike Srpske liste.

U selu Cernica živi dvadesetak srpskih porodica.

Komentari (4)

Dzo

18.02.2020 13:12

Ko će pomoći ovom nesrećniku ministar srpske liste u vladi kosova ma zabole ga on se dokopao fotelje i privilegija uživancija...mada sad će litije u CG pa neka to bude udarna vijest ovo nikako ...samo Alo o tom piše

sara

18.02.2020 13:54

Da Bog da, da pocrkaju svi šiptarski divljaci, koji su naredili i srušili kuću ovom čoveku!!!!.

Zoran

18.02.2020 15:23

Na sva zvona se zvoni da ne postoji "nezavisno Kosovo".Što se onda dešavaju ovakva nedela protiv Srba na Kosovu?

Nenad

18.02.2020 22:40

Sta cekaju bageri u Bujanovcu, Presevu i Medvedji?!?!? Krenuti u sistematsko rusenje svih siptarskih kuca. Dosta smo trpeli velikosiptarsku represiju!!