Johanes Han
Profimedia
Johanes Han

Profimedia

Johanes Han, Foto: Profimedia

Ono što bi trebalo da se postigne u pregovorima Srbije i Kosova neće biti dočekano velikim aplauzima, ni u jednoj od tih zemalja i to iziskuje mnogo hrabrosti, izajvio je za Dojče vele (Deutsche Welle - DW) evropski komesar za proširenje Johanes Han.

ALBANCI SPREMAJU ZALIHE! Na Kosovu se tajno skladišti jedna OPASNA STVAR!

Na pitanje da li i dalje veruje da je promena granica i dalje moguće rešenje za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Han je rekao da je on samo govorio da "ne bi trebalo odmah proglasiti zabranu da se razmišlja" ali da "šta god da na kraju dođe kao rešenje, to može biti samo rešenje koje neće ići na račun stabilnosti, mira i bezbednosti u regionu".

"Dakle, ne bi moglo da budu rešenja na račun treće strane", dodao je Han u danas objavljenom intervjuu.

ZBOG NJIH SU I ONI NA LOŠEM GLASU Donald u svom dvorištu ne želi kriminalce: Američka ambasada obustavila izdavanje viza ovim Albancima!

On je rekao da je "prerano davati bilo kakve izjave o onome o čemu se razmišlja".

"Dogovori koji bi trebalo da se zaključe izmedju dve države biće sveobuhvatni, pitanje bezbednosti manjina biće centralni element, jer i danas, a tako će biti i u budućnosti, veoma mnogo Srba živi na celoj kosovskoj teritoriji, a ne samo na odredjenom delu. Dakle, biće tu mnogo delova slagalice i nadamo se da će to na kraju dati jednu prelepu sliku", rekao je Han.

Aleksandar Vučić, Johanes Han

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Johanes Han, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da nema uspešnih pregovora bez SAD, Han je rekao da je "dobro kada je medjunarodna zajednica ujedinjena oko toga da Srbija i Kosovo dodju do pravno obavezujućeg sporazuma" i da je zato "važna podrška SAD" ali da je "dovoljno da ;se pregovori odvijaju u trenutnim strukturama, naime pod vodjstvom visoke predstavnice EU".

"Trenutno je to Federika Mogerini. I tome ne treba ništa dodavati", rekao je.

DONOSE ODLUKE SAMO AKO IM SE DOPADAJU Američki ambasador u Prištini prozvao Albance! Sasuo im istinu u oči, a onda opleo po ZAKONIMA koje sprovode!

Govoreći o očekivanjima od izveštaja o napretku za sve zemlje Zapadnog Balkana koji treba da budu objavljeni 29. maja Han je rekao da "tu i tamo ima napretka" ali i "ako ne nazadovanja, onda stagnacije".

"Na primer, može se kritički primetiti da su aktuelni razgovori izmedju Srbije i Kosova već mesecima na ledu... Još jednom ću ponoviti da se radi o evropskoj perspektivi obe zemlje, a obavezujući pravni dogovor izmedju njih je ključan za evropsku perspektivu", rekao je Han.

On je izrazio uverenje da bi ;"pokretanje ;pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bio najbolji podstrek za Srbe i Kosovare da ponovo sednu za pregovarački sto".

RAT SE SELI NA KOSOVO Najmoćnija Albanka sa Trampom spremila prevrat u Prištini - Haradinaj putuje, novi gospodar stupa na scenu

"Ako mi to ne uradimo, onda će dvema stranama nedostajati podstreka da ponovo sednu za sto", rekao je Han.

Pri tom, kako je dodao, "ono što bi konačno trebalo da postignu neće biti dočekano nekakvim velikim aplauzom ni u jednoj zemlji. To iziskuje mnogo hrabrosti dvoje aktera da sednu za sto i rade na kompromisnom rešenju, koji od obe strane zahteva ustupke kako bi konačno došli do rezultata".