Velika Albanija
Privatna arhiva
Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

U izveštaju pod nazivom "Ponovno pokretanje dijaloga između Kosova i Srbije“, na 27 strana, u pet poglavlja, govori se o ulozi EU u pregovorima o tehničkim pitanjima, ali analitičari Međunarodne krizne grupe predlažu i tri opcije za postizanje kompromisa.

Prva je nagrađivanje Srbije, koja bi, kao nagradu za priznanje kosovske nezavisnosti dobila donatorsku podršku i članstvo u EU. Druga je priznanje nezavisnosti Kosova u zamenu za stvaranje autonomnih zona Srba na KiM i Albanaca u Srbiji, a treća opcija je razmena teritorija.

"Radi se o krajnje nekorektnom izveštaju, o predlozima koji su potpuno jednostrano u interesu albanske strane, a lažno se predstavljaju kao kompromis. Oni nama predstavljaju priznanje Kosova uz autonomiju za Srbe kao kompromis, a pri tom treba Srbija da da takvu autonomiju Albancima na jugu centralne Srbije. Ili nam predstavljaju razmenu teritorija kao kompromis. Sve to nije kompromis“, rekao je Anđelković.

Janjevo, Kosovo

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Janjevo, Kosovo, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

On navodi, da ukoliko stvarno žele kompromis onda bi to bila podela Kosova.

"Nama bi pripao sever, Kosovsko Pomoravlje i manastiri, koji bi bili eksteritorijalni. To može da bude kompromis. Sve ovo ostalo je zahtev da Srbija kapitulira i to se sigurno neće desiti“, kaže Anđelković.

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković, Foto: Printscreen/Youtube

Prema njegovom mišljenju, ovakvi zahtevi zapravo su provokacije i predstavljaju pokušaje da situacija eskalira.

"Došla je nova Bajdenova administracija i sada Albanci i njihovi lobisti u Americi imaju nadu da će ta administracija biti mnogo agresivnija u odnosu na Srbiju i pokušavaju da je gurnu u tom smeru. Ne verujem da će čak ni američka adminsitracija tako nešto prihvatiti jer su svesni realnosti da se svet izmenio i da im ne odgovaraju novi sukobi“, zaključio je Anđelković.

 

Komentari (1)

Živorad

27.01.2021 22:49

Definitivno priznanje Kosova nije tema za razgovor.