Hašim Tači
EPA/ARMEND NIMANI
Hašim Tači

EPA/ARMEND NIMANI

Hašim Tači, Foto: EPA/ARMEND NIMANI

Pritisci Albanaca i njihovih međunarodnih saveznika na zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine su svakodnevni. Poslednja u nizu onih čije priznanje bi da izlobiraju je Jamajka. Ivica Dačić kaže da Priština lažima dodatno pritiska zemlje koje su na našoj strani.

Samo dan nakon što je albanski šef diplomatije Gent Čakaj najavio da Tirana i Priština planiraju da finansijski zajedno pokrenu međunarodnu kampanju za prizanje Kosova, stigli su i prvi "rezultati". Kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Aljbin Kurti su u nameri da se pohvale objavili vest da je Jamajka priznala nezavisno Kosovo.

Kurti je čak zahvalio "narodu i vladi Jamajke, kao i premijeru Endruu Holnesu".

- Radujem se saradnji i iskazujem zahvalnost Kosova u svim budućim saradnjama - napisao je Kurti u poruci na svom nalogu.

Ubrzo je usledio hladan tuš.

- Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu - napisala je na svom tviter nalogu ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit uz retvitovanje Tačijeve izjave.

Informacija je inicijalno potekla od ambasadorke Prištine u Vašingtonu Vljore Čitaku, a kako je Tači u prvi mah, u neznanju ili u lošoj nameri rekao "rezultat je napornog rada i lobiranja od nekoliko godina, uključujući rad Eliota Engela" (kongresmen i lobista za kosovsku nezavisnost).

Jamajka

Printscreen/Twitter

Jamajka , Foto: Printscreen/Twitter

Pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da zaustavi kampanju otpriznanja Kosova traje mesecima unazad, a u tome prednjače Sjedinjene Američke Države. Svaki zvaničnik sa Zapada insistirao je od predstavnika našeg državnog vrha da prestane sa lobiranjem povlačenja priznanja. To, međutim, nikada nije bila opcija. U Njujorku prošle godine predsednik Srbije rekao je da on predlaže moratorijum, odnosno da kampanju lobiranja zaustave i Beograd i Priština, što nije prihvaćeno.

Izvor iz diplomatskih krugova objašnjava da se diplomatska komunikacija vrši diplomatskim notama, a da Priština za većinu svojih tvrdnji nema takve dokaze.

- Imaju svesrdnu podršku Eliota Engela. Pitanje je kako će na to odgovoriti Srbija, a neće biti lako. Pre svega, diplomatski rat se vodi oko karipskih i zemalja Pacifika. Gde god se pojave naše diplomate i lobisti, samo nekoliko dana kasnije pojavljuju se i Albanci i njihovi saveznici i pokušavaju da spreče povlačenje priznanja - otkriva izvor. Osim toga, ističe isti izvor, nije tajna da su Albanci novcem kupovali priznanja.

- Ključno je to što su kosovski zvaničnici rekli da se lobiranje nastavlja. To je znak Srbiji da treba da uloži još više napora nego do sada - kaže izvor.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tražilo je zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala takozvano Kosovo, nakon što je dobilo usmenu potvrdu. Dačić kaže da je Jamajka pod očiglednim pritiskom Prištine i njenih saveznika na međunarodnoj sceni, kao i da nije prva država koja se s tim suočava.

- Ovo je samo jedan u nizu dokaza da Priština koristi sva moguća sredstva za manipulisanje. Ne samo da barataju naduvanim brojkama o broju zemalja koje priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova, nego izmišljaju i nova priznanja - navodi Dačić, i ističe da ga ne čudi što je lažna vest potekla od Vljore Čitaku, koja koristi svaku sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu da iznese laži o Srbiji i Srbima.

Vljora Čitaku

Printscreen

Vljora Čitaku, Foto: Printscreen

Dačić potvrđuje i da značajnu ulogu u pokušajima da izdejstvuje nova priznanja ima Eliot Engel.

- Sve što rade potvrđuje koliko su neprincipijelni zahtevi da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, dok oni treba da nastave sa kampanjom za priznavanje - kaže Dačić.

Vljora Čitaku će biti smenjena?

Na gaf Vljore Čitaku reagovala je poslanica vladajućeg Pokreta “Samoopredeljenje” Fitore Pacoli, koja je navela da Čitaku treba da podnese ostavku, ako se "ispostavi da je tačno da Jamajka nije priznala Kosovo".

- Kosovu su sada potrebni kompetentni, profesionalni i odgovorni ambasadori koji rade za dobro države. Ne trebaju nam ambasadori koji šire lažne informacije. Ako su vesti o priznanju s Jamajke zaista lažne, ambasadorka Čitaku treba odmah da dobije otkaz i snosi posledice - napisala je Pacoli na svom Fejsbuk profilu.

Vlada Jamajke još 2009. godine odbila da prizna Kosovo

Vlada Jamajke je još 2009. godine odbila zahtev SAD da prizna takozvano Kosovo, koje je godinu dana ranije jednostrano proglasilo nezavisnost, preneo je 2011. godine sajt Gliner sa Jamajke, pozivajući se na diplomatski telegram do kojeg je došao Vikiliks. U dokumentu čije delove je preneo sajt navodi se, piše B92 onlajn, da je otpravnik poslova ambasade SAD pozvao vladu Jamajke da prizna takozvano Kosovo tokom sastanka sa podsekretarom za multilateralne poslove Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine 23. jula 2009. godine. Međutim, zvaničnica Ministarstva spoljnih poslova rekla je da ne očekuje da će vlada njene zemlje priznati Kosovo.

Ona je istakla da se vlada Jamajke, “iz humanitarnih razloga”, nije protivila članstvu Kosova u Svetskoj banci i poručila da to što su Dominikaska Republika i Belize priznali Kosovo nije osnov da to učine i ostale države u Karipskom moru.