Priština
screenshoot/Kosovo Online
Priština

screenshoot/Kosovo Online

Priština, Foto: screenshoot/Kosovo Online

Parlament u Prištini izabrao je novu vladu Kosova.

Abdulah Hoti izabran je za novog premijera takozvanog Kosova. Za njega je glasao 61 poslanik parlamenta.

Poznat je i novi sastav vlade, u kojoj su ministri iz redova srpske zajednice Goran Rakić i Dalibor Jevtić, objavila je Radio-televizija Kosova.

Dijalog jedan od prioriteta

U Prištini je danas počela sednica parlamenta o izboru nove kosovske vlade, a mandatar Avdulah Hoti, iz DSK, istakao je u ekspozeu da će jedan od prioriteta biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU I SAD, zatim borba protiv epidemije korona virusa i ekonomski oporavak.

Hoti je rekao da će nova vlada preuzeti odgovornost za dijalog sa Beogradom i da će u tom procesu, kako je naveo, u potpunosti poštovati kosovski ustav.

Avdulah Hoti

PrintscreenYoutube

Avdulah Hoti, Foto: PrintscreenYoutube

Prema njegovim rečima, preneo je prištinski portal Ljajmi, konačni sporazum Beograda i Prištine biće zasnovan na "međusobnom priznanju i obezbediće Kosovu članstvo u UN".

"Dijalog zahteva potpunu koordinaciju institucija, gde je uloga opozicije neizbežna. U dijalogu moramo biti svi zajedno. Zajedno moramo biti i u Skupštini Kosova koja će ratifikovati sporazum", rekao je Hoti.

Dodao je da je uloga SAD i EU u nastavku dijaloga nezamenljiva.

"Održavanje i jačanje partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom neophodno je za uspešno zaokruživanje dijaloga sa Srbijom", rekao je Hoti.

Ispred zgrade parlamenta okupljaju se građani, koji su protiv izbora Hotijeve vlade.

Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Sednici ne predsedava predsednica parlamenta Vjosa Osmani, koja se ranije stavila na stranu odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i njegovog pokreta Samoopredeljenje, čiji poslanici nisu prisutni u sali.

Sednici prisustvuju poslanici najuticajnije opozicione DPK Kadrija Veseljija, koji su ranije najavili da neće glasati za Hotijevu vladu.

Prisutni su i poslanici Srpske liste.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, koalicionog partnera DSK u novoj vladi, i nekadašnji premijer Ramuš Haradinaj je pred početak sednice na svom Fejsbuk profilu pozvao poslanike da glasaju za novu vladu jer, kako je naveo, tako "glasaju za Kosovo".

Ramuš Haradinaj

AP

Ramuš Haradinaj, Foto: AP

Novu vladu će činiti predstavnici koalicije DSK, ABK, NISME i stranaka manjina.

Za izbor nove vlade potrebna je prosta većina od ukupno 120 poslanika.