Nebojša Stefanović
Alo!
Ivica Dačić

Tanjug

Ivica Dačić, Foto: Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Priština nema nikakve šanse za prijem u Interpol, a srpske diplomate širom sveta iz Ministarstva spoljnih poslova dobile su izričitu direktivu da ulože sve napore kako bi se osujetili pokušaji Kosova da postane članica te međunarodne policijske organizacije.

- Kosovo nema nikakve šanse za prijem u Interpol, doživeće katastrofu - rekao je Dačić za "Politiku", uoči današnjeg početka zasedanja Generalne skupštine Interpola u Čileu.

Iz Nemačke stižu reči zbog kojih Albanci besne: Ponosni smo na povlačenje priznanja lažne države!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 15.10.2019. 07:23 Prijateljska poseta Hampela iz AFN Albanci, Priština, Foto: Tanjug/Predsedništvo Šef spoljnopotickog odbora Alternative za Nemačku AFN u Bundestagu Armin Paulus Hampel izjavio je večeras u Beogradu da je ponosan na vlasti u Srbiji koje su uspela da čak 13 država povuče priznanje protiv zakonite nezavisnosti Kosova, ali i na činjenicu da su danas uz Srbiju i nobelovci.

"Večernje novosti" su imale uvid u otvoreni telegram koji je iz Ministarstva spoljnih poslova poslat svim srpskim diplomatskim predstavništvima, i u kojem je Ivica Dačić pod oznakom "vrlo hitno" poslao jasne instrukcije.

Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

U telegramu se naglašava da su sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti Kosova i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije, pitanja od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet na kojem je angažovano čitavo srpsko rukovodstvo.

- U svetlu predstojećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola u Santjagu, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja diplomatsko-konzularne mreže kod svih članica - navodi se u telegramu.

U dopisu Dačića se dodaje da je u slučaju da GS Interpola bude odlučivala o zahtevu Prištine za prijem, Srbiji važan glas svake države.

- Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji - navodi se u dopisu ministra Dačića, prenose "Novosti".

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!