Aleksandar Vučić i Metju Palmer
Tanjug/Dimitrije Goll
Ramuš Haradinaj

AP

Ramuš Haradinaj, Foto: AP

Sada je najvažnije da Priština što pre dobije novu vladu i da ta vlada učini sve što je potrebno da se nastavi dijalog (s Beogradom), uključujući i ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

POTPUNI AUTSAJDERI PREUZIMAJU VLAST NA KOSOVU?! U igri je DVOJAC koji će smeniti Tačija i Haradinaja

"Nadamo se da to može da se reši ubrzo", rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Hašim Tači, Kosovo

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Hašim Tači, Kosovo, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine, on je kazao da niko neće biti primoran da radi nešto što ne može da uradi, ali da bi SAD volele de se pregovori "odvijaju u dobroj veri i da idu ka dogovoru koji vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova i otvara put ka Evropi".

TAJNI SNIMCI HARADINAJEVIH SUPERVILA Italijanski istraživači ušli u trag KRVAVOG NOVCA! (FOTO/VIDEO)

Aleksandar Vučić i Metju Palmer

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Metju Palmer, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ističući da "SAD neće diktirati domet pregovora", američki diplomata je izrazio nadu da će "Beograd i Priština moći da ponovo pronađu put do pregovaračkog stola i da onda pronađu obostrano prihvatljivo rešenje čiji će rezultat biti puna normalizacija odnosa".

"Dogovor koji se postigne mora biti sveobuhvatan, mora imati političku, bezbednosnu, ekonomsku, trgovinsku, kulturnu komponentu, deo koji se odnosi za zaštitu imovine SPC na Kosovu. Dakle, mislim da je fokurisanje isključivo na mape i teritoriju daleko od onoga što bi trebalo da podrazumeva sveobuhvatna normalizacija. Šta je normalizacija - mogu da definišu samo učesnici u pregovorima, a za to je potrebno da se vrate za sto", kaže Palmer.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina